Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mulig jeg må komme med nye bombetrusler

Trusselmannen fra Berlin og Follo til Dagbladet. Men nå har politiet tatt nytt grep.

 TRUSLER FRA BERLIN:  Her i Berlin har 36-åringen fra Follo, som har vært etterlyst av norsk politi siden slutten av mai, fortalt flere ganger på sosial medier at han bor. - Det er her jeg er fortsatt er, sier mannen til dagbladet onsdag ettermiddag. FOTO: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET.
TRUSLER FRA BERLIN: Her i Berlin har 36-åringen fra Follo, som har vært etterlyst av norsk politi siden slutten av mai, fortalt flere ganger på sosial medier at han bor. - Det er her jeg er fortsatt er, sier mannen til dagbladet onsdag ettermiddag. FOTO: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 36-åringen fra Follo, som i går framsatte nye bombetrusler fra Berlin mot flere norske offentlige institusjoner, har ikke planer om å dra frivillig hjem til Norge.

Han har vært etterlyst av politiet siden han stakk av fra tvungen psykiatrisk behandling på Ahus i slutten av mai. Siden er han også blitt siktet for bombetrusselen 16. september mot Trondheim Lufthavn Værnes, som stanset og forsinket mye av norsk lufttrafikk i flere timer.

- Jeg beklager ulempene dette medfører for alle som blir berørt, men det er dessverre mulig at jeg må gjøre det igjen, sier den etterlyste og siktede bombetrusselmannen i en telefonsamtale med Dagbladet fra Berlin.

Ringte politimesteren For snart to år siden ble mannen kjent skyldig i Follo tingrett for trusler mot nære og mot offentlige tjenestemenn.

Seinere opphevet Borgarting lagmannsrett dommen fordi de psykiatrisk sakkyndige og retten landet på beslutningen om at han ikke var strafferettslig tilregnelig.

Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo politidistrikt er godt kjent med bombetrusselmannen og hans historie.

- Han ringte meg personlig for noen uker siden, og som han selv har beskrevet på Facebook synes jeg vi hadde en jovial samtale. Men vi hadde ganske ulike vurderinger av sakene vi pratet om, sier politimester Olafsen til Dagbladet.

Det var Romerike politidistrikt som først tok seg av etterlysningen fra Ahus, og politiet i Nord-Trøndelag hadde hånd om evakueringen av Værnes før alle tråder ble samlet i hans gamle hjemdistrikt Follo.

- Her er jeg fortsatt Kort tid etter at han uteble fra helgepermisjon på Ahus, har han opplyst med gateadresse og bilder hvor han har base i Berlin.

- Det er her jeg er fortsatt. Og det har ikke vært annet politi her enn de jeg møter på gata, sier 36-åringen til Dagbladet onsdag.

Kort tid etter Værnes-evakueringen for to måneder siden sa politiadvokat Agnes Beate Hemiø til Dagbladet at Follo politidstrikt har satt inn «tilstrekkelige ressurser» for å pågripe mannen.

På direkte spørsmål om politidistriktet er fornøyd med egen innsats i denne etterlysningen, svarer politimester Olafsen:

- Han sitter i Berlin og terroriserer fortsatt det norske samfunn. Så i den saken har vi ikke lykkes helt foreløpig. Men jeg har 8ikke detaljekunnskap om alle saker i politidistriktet. Dere må spørre de som har ansvaret for saken her i huset, eller Kripos som har ansvaret for kontakten med Tyskland.

- Han var ikke hjemme En halv time seinere ringer stasjonssjef Trond Vennatrø ved Follo politistasjon til Dagbladet.

- Det er ikke riktig som Dagbladet skriver tidligere i dag at vi ikke har funnet fram til adressen i Berlin?

- Men har dere vært der?

- Nei, i Tyskland er det tysk politi som pågriper folk. De har vært på adressen en gang.

- Når var det?

- Det var en gang etter 16. september, jeg har ikke datoen foran meg. Men han var ikke der da. Og etter de nye truslene tirsdag har vi sendt en ny anmodning til tysk politi om at han blir pågrepet, sier politistasjonssjef Trond Vennatrø til Dagbladet.
36-åringens advokat Knut Ditlev-Simonsen hos Advokatfirmaet Staff AS sier at han skrev et brev i oktober til Follo-politiet for å få alle dokumenter i forbindelse med etterlysningen og siktelsen for Værnes-truslene.

- Jeg har ikke hørt noe derfra. Så inntil jeg får dokumentene derfra, vil jeg nøye meg med å si at min klient ikke er tjent med å fremme sin sak gjennom bombetrusler, sier advokat Ditlev-Simonsen til Dagbladet.

Kritiske foreldre 36-åringens foreldre har lenge vært kritiske til politiets manglende håndtering av etterlysningen av sønnen, som begge mener trenger å komme hjem for å få hjelp.

Etter den alvorlige Værnes-situasjonen anmeldte de Follo politidistrikt for tjenesteforsømmelse.

Tirsdag morgen, før sønnens nye trusler var kjent, ringte faren til Spesialenheten for politisaker på Hamar for å spørre hvor langt de var kommet med saken.

- Der fikk jeg vite at den var ferdig etterforsket og sendt videre i systemet. Jeg stusset veldig på at vi ikke en gang var blitt oppringt eller innkalt til noe avhør. Og den undringen ga jeg beskjed om, sier faren til Dagbladet, som ringer samme Spesialenheten onsdag for å spørre om den samme saken.

Sjefen ringte En time seinere får 36-åringens far en telefon derfra.

- Det var en Presthus som ringte og sa at saken er tilbakeført for videre etterforskning likevel, sier faren til Dagbladet.

Jan Egil Presthus er sjef for Spesialenheten.    

 UTLØST FRA BERLIN:  Tr9ondheim Lufthavn Værnes var stengt fire og en halv time mandag 16. september. Bombetrussel fra 36-åringen i Berlin fikk også store konsekvenser fra flytrafikken på andre flyplasser. FOTO: TOR AAGE HANSEN/NTB SCANPIX.
UTLØST FRA BERLIN: Tr9ondheim Lufthavn Værnes var stengt fire og en halv time mandag 16. september. Bombetrussel fra 36-åringen i Berlin fikk også store konsekvenser fra flytrafikken på andre flyplasser. FOTO: TOR AAGE HANSEN/NTB SCANPIX. Vis mer