Mulig kriminelle asylsøkere går fri

Kan ikke sendes hjem på grunn av returvernet og får midlertidig opphold i Norge.

FRATAS FLYKTNINGSTATUSEN: Siden 2009 har UDI tatt flyktningstatusen fra 115 personer fordi de mener personene har begått alvorlige forbrytelser. Personene får da avslag på asylsøknaden, men får midlertidig opphold i Norge fordi de har returvern og ikke kan sendes til hjemlandet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FRATAS FLYKTNINGSTATUSEN: Siden 2009 har UDI tatt flyktningstatusen fra 115 personer fordi de mener personene har begått alvorlige forbrytelser. Personene får da avslag på asylsøknaden, men får midlertidig opphold i Norge fordi de har returvern og ikke kan sendes til hjemlandet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Spesialenheten F1 i UDI jobber mot at Norge skal bli ei frihavn for forbrytere som står bak tortur, forfølgelse og drap.

Siden 2009 har spesialenheten tatt flyktningstatusen fra 115 asylsøkere fordi de mener asylsøkerne har begått alvorlige forbrytelser i hjemlandet.

Så blir det de lokale politidistriktenes oppgave å etterforske sakene.

De mest alvorlige forbrytelsene

Dersom UDI mener at en asylsøker som holder på å få opphold i Norge har begått en alvorlig forbrytelse, som drap, tortur eller krigsforbrytelser, ekskluderes personen fra asylsystemet og får bare midlertidig opphold i Norge. Han eller hun får jobbe her, men blir ikke bosatt i kommunene.

Bestemmelsen om eksklusjon ble tatt inn i norsk lov etter andre verdenskrig, fra Flyktningkonvensjonen, så Norge ikke skulle bli ei frihavn for krigsforbrytere som rømte til utlandet for å unngå straff. I dag brukes den blant annet for å fange opp torturister på rømmen, som søker asyl i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer