Mulig kur mot forkjølelse: - Viruset har ikke en sjanse

Snart kan vi endelig klare å ta knekken på både det plagsomme forkjølelsesviruset og andre virus som gir mer alvorlige sykdommer, ifølge en fersk studie.

HEMMER MUTERINGEN: Forkjølelsesviruset er en vanskelig nøtt å knekke, men en ny studie viser at det likevel kan være håp for framtida i form av medisiner som hemmer et protein viruset trenger for å mutere. Foto: Pormezz / Shutterstock / NTB Scanpix
HEMMER MUTERINGEN: Forkjølelsesviruset er en vanskelig nøtt å knekke, men en ny studie viser at det likevel kan være håp for framtida i form av medisiner som hemmer et protein viruset trenger for å mutere. Foto: Pormezz / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med forkjølelsessesongen rett rundt hjørnet, har heldigvis forskerne en gladnyhet som gjør det litt lettere å puste fritt:

En ny studie viser nemlig at det kan være mulig å stanse forkjølelsesviruset og andre virus som forårsaker lammelser og hjernehinnebetennelse, melder BBC.

Istedenfor å forsøke å angripe selve viruset, har forskerne nå rettet seg mot et essensielt protein inni cellene som viruset trenger for å mutere.

Å fjerne dette proteinet ga «fullstendig beskyttelse» fra forkjølelsesvirus i eksperimenter på museceller og celler fra menneskelunger.

Forsyner seg av andre celler

De fleste forkjølelser forårsakes av rhinovirus - men med rundt 160 ulike varianter som dessuten muterer og blir motstandsdyktige mot medisiner eller lærer å gjemme seg for immunforsvaret, er det ingen enkel sak å finne en kur.

Likevel har ikke et individuelt virus alt det trenger for å gjenskape seg selv, og er dermed avhengig av å infisere en annen celle og forsyne seg av noen av delene inni denne.

Nå har altså forskere fra Stanford University og University of California, San Francisco, funnet en av disse delene som viruset er avhengig av - og som det er mulig å hemme for å hindre at viruset muterer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer