Mulig løsning på busstreiken

Samferdselsdepartementet har grepet inn i busskonflikten og lovet at bussjåførene og deres familier får beholde frikortene sine. Dette var et av de største stridsspørsmålene da sjåførene gikk ut i streik torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Samferdselsdepartementet har i et brev til Transportbedriftenes Landsforening presisert at fylkeskommunene ikke kan kreve i et anbud at frikortordningen ikke skal gjelde.

Enkelte fylkeskommuner har krevd at frikortordningen ikke skal gjelde når de legger ut bussruter på anbud. Derfor ville ikke Transportbedriftenes Landsforening forplikte seg til å beholde frikortene i forbindelse med anbud.

I et brev til Transportbedriftenes Landsforening har Samferdselsdepartementet presisert at anbudsgiverne må forholde seg til avtalene mellom arbeidstakere og arbeidsgivere i transportbedriftene.

- Anbudet skal ikke svekke de faglige rettighetene. Konkurransen skal skje på slike vilkår at ikke opparbeidete rettigheter fortapes. Målet med dette er å sikre mot sosial dumping, sier avdelingsdirektør Arnfinn Øen i Samferdselsdepartementet til NTB.

Dermed får bussjåførene beholde ordningen. Dette var ett av de sentrale kravene fra arbeidstakersiden.

- Positivt

- Jeg syns det er positivt at de gjør noe for i alle fall å få dette problemet bort. Jeg tar dette som det første lille skritt mot det som kan bli en løsning, forutsatt at de også ser på de andre kravene våre, sier leder i Transportarbeiderforbundet, Per Østvold, til NRK.

Vegard Holm i Norsk Transportarbeiderforbund sier til NTB at forbundet fortsatt krever et tosifret kronetillegg.

- Ingen stor sak

Transportbedriftenes Landsforening anser ikke frikortordningen som en stor sak.

- Vi ser det slik at grunnlaget for streiken er endret. For oss har det ikke vært en så stor sak, men for motparten har det tydligvis vært en veldig viktig sak. Vi håper derfor at dette skal være et positivt bidrag i den pågående situasjonen, sier Christian Aubert i Transportbedriftenes Landsforening.

Aubert sier at tilbudet på inntil 9 kroner timen står ved lag.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer