Fosterhjemsgården

Mulig lovbrudd på fosterhjemsgården

- Forfalskning av dokumenter, sier flere eksperter om hvordan tilsynsfører skal ha kopiert fra tidligere tilsynsrapporter av fosterhjemsgården på Vestlandet.

FØRT TILSYN: Det var etter at Statsforvalteren førte tilsyn med kommunen at de oppdaget at flere rapporter om hvordan barna på fosterhjemsgården har det, framstår som kopi av tidligere rapporter. Her fra da en annen kommune undersøkte forholdene på fosterhjemsgården forrige uke, etter Dagbladets artikler om fosterhjemmet. Foto: Nina Hansen
FØRT TILSYN: Det var etter at Statsforvalteren førte tilsyn med kommunen at de oppdaget at flere rapporter om hvordan barna på fosterhjemsgården har det, framstår som kopi av tidligere rapporter. Her fra da en annen kommune undersøkte forholdene på fosterhjemsgården forrige uke, etter Dagbladets artikler om fosterhjemmet. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Statsforvalteren har videre gått gjennom tilsendte tilsynsrapporter fra september 2021 til i dag. Vi legger merke til at mye av informasjonen er gjentakende, og at rapportene ikke ser ut til å ha endret seg noe særlig etter hvert besøk. Dette gjelder både rapportene for hvert enkelt barn, men også barna på tvers. Vi viser til at det for eksempel står «han» når det gjelder ei jente. Når en leser rapportene samlet, framstår det for oss at mye er kopi fra rapport til rapport.»

Dette skrev Statsforvalteren i et fylke på Vestlandet i sin rapport etter at de hadde ført tilsyn med kommunens oppfølgning av et fosterhjem. I fosterhjemmet bodde det en gruppe barn, barna skal ha bodd i et eget hus hvor dørene til kjøkkenet og stua ble låst om natta, det var ansatt flere miljøarbeidere og barna sjelden så fostermor.

Etter at Dagbladet begynte å omtale saken i forrige uke, er flere av barna blitt flyttet fra gården.

Torsdag sist uke ble ett av barna hasteflyttet. Barnet fikk beskjed mens det var på skolen om at det ikke skulle tilbake til gården. I stedet ble barnet tatt med til en leilighet der det skal bo med biologisk familie i påvente av at et nytt fosterhjem blir godkjent.

- Dokumentfalsk

- Dersom tilsynsfører rent faktisk har vært på besøk, men kopiert fra tidligere rapporter fordi innholdet i besøkene er såpass like, er dette i beste fall uryddig, og ikke i samsvar med alminnelige saksbehandlingsregler, sier advokat Mathias Røed etter at Dagbladet har lest opp hva Statsforvalteren skriver i sin rapport.

Han fortsetter:

- Hvis tilsynsføreren ikke har vært der, men bare tar «klipp og lim» fra tidligere rapporter, så kan det være dokumentforfalskning. Tilsynsførere får timebetalt, så det er i så fall også å tilegne seg en økonomisk gevinst du ikke har krav på. Det er veldig alvorlig.

Når barn plasseres i fosterhjem, har kommunen der fosterhjemmet ligger ansvar for å føre tilsyn med at det enkelte barn får forsvarlig omsorg i fosterhjemmet, slik det står i veiledningen fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet).

Som hovedregel skal det føres tilsyn fire ganger i året. Etter hvert kan dette reduseres til to ganger årlig.

MULIG DOKUMENTFALSK: Advokat Mathias Røed mener det kan være dokumentfalsk om tilsynene ikke er gjennomført, men rapportene er kopiert fra gang til gang. Foto: Privat
MULIG DOKUMENTFALSK: Advokat Mathias Røed mener det kan være dokumentfalsk om tilsynene ikke er gjennomført, men rapportene er kopiert fra gang til gang. Foto: Privat Vis mer

- Ikke gjort jobben sin

Advokat Røed er ekspert på barns rettigheter og kjenner godt til regelverket rundt fosterhjem. Han presiserer at han ikke har kunnskap om denne aktuelle saken, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Røed påpeker at om rapportene er like fra kvartal til kvartal, har tilsynsfører ikke gjort jobben sin. Men det er også et annet problem.

- Barnevernstjenesten har da heller ikke gjort jobben sin. De skal gå gjennom rapporten, og hele formålet er å sørge for at barna har det fint. Hvis man går gjennom rapporten og ikke reagerer på at de er like fra gang til gang, da er det et problem også for barnevernet, sier advokat Mathias Røed.

Han understreker at disse tilsynsbesøkene er viktige for å avdekke eventuelle kritikkverdige forhold. Tilsynsfører skal komme i en posisjon hvor barnet kan fortelle om det er noe som ikke er bra.

Vil ikke følge opp

Assisterende direktør ved den aktuelle statsforvalteren har vært med og forfattet tilsynsrapporten, hvor kopiering fra tidligere rapporter påpekes.

- Kan dette være dokumentfalsk?

- Nei, vi har ikke forutsetning for å si at det foreligger dokumentforfalskning. Noen kan ha gjort det enkelt for seg selv ved å bruke «klipp og lim».

Personen sier at de ikke har undersøkt om tilsynene faktisk er gjennomført.

- Vi har påpekt at det framstår for oss som at mye er kopiert fra rapport til rapport. Nå har vi påpekt dette overfor kommunen, og da vil nok ledelsen der ta tak i dette, sier direktøren hos Statsforvalteren.

- Vil dere gjøre noe for å sikre at ledelsen følger opp dette?

- Nei, det er ikke noe vi har fokusert på, svarer assisterende direktør hos Statsforvalteren og legger til:

- Vi har bedt kommunen om å gjennomgå rutiner og prosedyrer som gjelder kommunens tilsynsansvar for fosterhjem. Rutiner på området skal sikre at innholdet i tilsynsrapportene blir riktig.

Barnevernslederen i den aktuelle kommunen er forelagt kritikken i denne artikkelen. Lederen sier til Dagbladet at de ser på dette som en læring, og understreker at de også selv har meldt fra til Statsforvalteren.

- Vi må gå gjennom rutinene våre og sikre at tilsynsførere har fått god nok opplæring, sier barnevernslederen.

SETT MANGE: Advokat Thea Totland har lest mange tilsynsrapporter og synes det høres rart ut at barna skal ha snakket om det samme som flere måneder tidligere. Foto: Barneadvokatene DA
SETT MANGE: Advokat Thea Totland har lest mange tilsynsrapporter og synes det høres rart ut at barna skal ha snakket om det samme som flere måneder tidligere. Foto: Barneadvokatene DA Vis mer

- Et svik

Advokat Thea Totland mener det er et forferdelig svik mot barna som bor i fosterhjemmet, dersom tilsynsfører har kopiert fra tidligere rapporter og ikke møtt opp på gården.

- Da har man brutt bestemmelsene om tilsyn, sier Totland, som er spesialist i barns rettigheter og jobber i firmaet Barneadvokatene DA.

Hun har lest mange slike tilsynsrapporter, og understreker at de er forskjellige fra gang til gang: Det snakkes om forskjellige ting på hvert tilsynsbesøk, og barna viser fram forskjellige ting.

- Samtalene med barna gjengis ofte i rapportene, og det høres veldig rart ut at de skal være like fra gang til gang, sier advokaten.

- At de har brukt han og hun om hverandre tyder på at de ikke helt har greid å rette feilene som har oppstått i forbindelse med kopieringen, legger hun til.

- Sett direkte dokumentforfalskning

Mangeårig barnevernskonsulent og seniorrådgiver i Bufetat, den nå pensjonerte lektoren Bjørn Thomassen, sier han ikke er overrasket over å høre at tilsynsføreren har klippet og limt tilsynsrapporter.

- Jeg har sett «klipp og lim» i tilsynsrapporter mange ganger, og det oppdages gjerne ikke før det blir en konflikt i en sak og man faktisk får se rapporten, sier Thomassen.

- Er det dokumentforfalskning?

- I en del tilfeller er det et juridisk definisjonsspørsmål, men jeg har sett det som er direkte dokumentforfalskning flere ganger, hevder Thomassen.

Lovbrudd

Han mener det er et stort problem for fosterbarns rettsikkerhet at dokumentforfalskning ikke får reelle konsekvenser for en kommune.

- Når en kommune ser at de kan fortsette med brudd på forvaltningsloven, som dokumentforfalskning er, uten at det får konsekvenser, så kan de jo bare fortsette - men dokumentforfalskning rammes av straffeloven, sier Thomassen.

Han mener det også er et problem for fosterbarns rettsikkerhet at så få mennesker får lese tilsynsrapportene. Det samme gjelder rapportene etter samvær med biologiske foreldre, rapporter fra oppfølgingsbesøk og møter.

- Et referat skal jo helst skrives rett etter et møte, mens man har det som ble sagt friskt i minne. Så skal de som var på møtet få se det, slik at de kan si ifra dersom de er uenige. Tilsynsførere har enormt mye makt når forvaltningspraksisen er slik den er i dag, sier Thomassen.

Artikkelserien er støttet av Dagbladets Stiftelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer