Mulig mandagsrally i USA

Mandag indikerer futures-handelen en sterk åpning i USA. Det kan komme godt med i en uke som ventes å introdusere en ny bølge resultatvarsler i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kommende uken i USA blir svært viktig. Vil den positive tonen i aksjemarkedet fra torsdag og fredag i forrige uke fortsette, eller vil kursfallet fortsette?

Risikoen for et videre kursfall synes stor. En årsak er at denne uken er den siste i et kvartal, tradisjonelt en periode da amerikanske selskaper finner det for godt å melde fra om at de ikke er i stand til å nå opp til Wall Streets forventninger.

Om lag to timer før børsene åpner i USA indikerer fututes-handelen at både den teknologitunge Nasdaq-indeksen og Dow Jones-indeksen skal markert opp fra fredagens sluttnivåer.

Ifølge analysesjef Chuck Hill i analyseselskapet First Call er inneværende uke og de neste to ukene 'peak weeks' for resultatvarsler. Til CNNfn.com opplyser Hill at han venter rekordmange resultatvarsler fra selskaper som skal legge frem resultater for første kvartal utover i april.

For kvartalet er det ventet en nedgang i resultatene for selskapene i den brede S&P 500-indeksen på 7,2 prosent, viser en rundspørring som First Call har gjennomført. Slår det til, blir det den svakeste kvartalsutviklingen siden 1991. Når markedet snur, er uvisst. Hill mener at det kan gå helt til fjerde kvartal, og kanskje lenger, før selskapsresultatene når bunnen.

Sjeføkonom John Lonski i analysebyrået Moody's Investors Service er enig i at det verste ennå ikke behøver å være over for aksjemarkedet. Ifølge Lonski er den viktigste indikatoren den kommende uken aksjemarkedets evne, enten ved et rally eller et videre fall, til å påvirke forbrukernes forventninger. Disse har falt markert så langt i år, skriver CNNfn.com.

Andre eksperter er mer positive og mener markedet er overmodent for et rally.

Når det gjelder den kommende uken kommer de første viktige makrotallene tirsdag. Da legges ordreinngang varige goder og consumer confidence for mars frem. Torsdag legges det frem endelige BNP for fjerde kvartal, mens fredagen bringer med seg tall for personlig forbruk, Chicago Purchasing Managers' Index, og University of Michigan Consumer Sentiment Index.

Torsdag skal både sentralbanksjef Alan Greenspan og finansminister Paul O'Neill tale til National Association of Business Economists.

Det amerikanske aksjemarkedet snudde i sen handel torsdag. Fredag steg Nasdaq-indeksen 1,7 prosent til 1.928 poeng, mens Dow Jones-indeksen la på seg 1,2 prosent til 9.503 poeng.

S&P future'n er klokken 13.25 opp 19,4 punkter hensyntatt fair value. Det indikerer at Dow Jones indeksen skal åpne opp omlag 150 punkter i dag. Nasdaq-futuren er opp 52,8 punkter, noe som indikerer en meget sterk åpning.