Mulig meteor passerte over Østlandet

Flere lysglimt og høye smell ble observert over store deler av Østlandet natt til søndag. - Sannsynligvis en diger meteor.

FANGET PÅ FILM: Her er fenomenet fanget på kamera. Foto: Tipser
FANGET PÅ FILM: Her er fenomenet fanget på kamera. Foto: Tipser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet i Oslo, Sør-Øst og Øst melder at de blir nedringt av personer som har sett kraftige lysglimt på himmelen natt til søndag.

- Politiet mottar svært mange meldinger om kraftige lysglimt. Ifølge HRS kommer dette fra hele Sør-Norge. Mulig meteoritt, men vi vet ikke, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Vi får inn uhorvelig mye nødtelefoner om nødbluss og lignende. Meldingene kommer fra Halden i Sør til Eidsvoll i Nord. Vi er ganske sikre på at dette er en meteor som har passert over Østlandet, skriver Øst politidistrikt.

- Ja, mest sannsynlig dreier det seg om en meteor – uten at vi er ekspertene her, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Per Iversen, til Dagbladet.

Foto: Norsk meteornettverk
Foto: Norsk meteornettverk Vis mer

Dagbladet blir også nedringt av personer som melder om samme fenomen i natt.

- Vi så en rekke lysglimt på himmelen, så kom det kraftige smell. Det lyste opp hele hagen vår, sier en innringer.

RØYK: Slik så himmelen ut i etterkant av det som kan ha vært en meteor over Østlandet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
RØYK: Slik så himmelen ut i etterkant av det som kan ha vært en meteor over Østlandet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

En annen beskriver «flammer på himmelen», etterfulgt av tordenlignende lyder.

- HRS mottar svært mange meldinger om lysglimt fra hele distriktet. Flere observasjoner melder intens rødfarge som blir lysere og skifter til hvit før det oppløser. HRS mistenker meteorittregn, skriver de på Twitter.

Også tipsere på Vestlandet sier at de har sett den mulige meteoren.

- Hvis noen lurer: Det ekstremt kraftige lyset som ble sett over Østlandet nettopp, etterfulgt av buldring og et røykspor, var sannsynligvis en diger meteor, skriver astrofysikeren Eirik Newth på Twitter.

- Vi har fått veldig mange telefoner om en meteor over Østlandet i natt. @meteornettverk kan nok mer om meteorer enn oss, husk at @Meteorologene varsler været! skriver Meteorologisk institutt.

En meteor er en glødende lysstripe av luft og gass på himmelen. Fenomenet opptrer når et legeme fra verdensrommet, en meteoroide, kommer inn i jordens atmosfære.

Dersom den ikke brenner helt opp, men treffer bakken, kalles den en meteoritt.

METEOR: Natt til søndag kunne store deler av sør-Norge se en enorm meteor lyse opp himmelen. Video: Dagbladet-tipser Vis mer

Det er foreløpig usikkert hvor meteoren, eller meteorregnet, kan ha landet.

Norsk meteornettverk skriver at de vil jobbe utover dagen med å analysere videoer for å slå fast hvor meteoren falt og hvor den kom fra.

- Foreløpige beregninger tyder på at den falt over Finnemarka mellom Modum og Lier, og at det er mulig at deler har falt ned til bakken som meteoritter, opplyser de.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer