STREIKEFARE: Parat kan ta de kabinansatte i streik. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
STREIKEFARE: Parat kan ta de kabinansatte i streik. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Mulig Norwegian-streik fra fredag

Tvunget mekling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parat og Norwegian møter mandag til tvunget mekling. Parat har mulighet til å ta ut sine kabinansatte i streik med fire dagers varsel.

Arbeidstakerorganisasjonen Parat fortalte lørdag at det ikke blir aktuelt med en streik fra onsdag, men understreker at de fortløpende kan benytte seg av firedagersvarselet.

- Vi beklager den usikkerheten dette medfører overfor en uskyldig tredjepart, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til NTB.

Han understreker at det er er Norwegian som har satt seg selv i denne situasjonen.

Avventer danskene Parat-lederen forventer en krevende mekling, men sier at meklingen ikke er mer komplisert enn at det er mulig å finne løsninger - om Norwegian er interessert.

Parat valgte ikke å varsle om plassfratredelse innen fredag, som gjør at det ikke er mulighet for streik fra onsdag. Årsaken til dette er at Norwegian krever en egen mekling for de kabinansatte i Danmark som er medlem av Parat.

- For oss er det helt avgjørende at både de norske og danske kabinansatte går inn i en eventuell konflikt samlet, sier Skjæggerud.

En avklaring fra Danmark må komme innen midnatt tirsdag.

Stor avstand Foreløpig er det stor avstand mellom partene. Ett av Parats fem krav i forhandlingene er en videreføring av dagens tariffavtalestruktur hvor kabinpersonalet i Norge og Danmark har felles tariffavtale.

Arbeidstakerorganisasjonen krever også at kabinansatte sikres en lønnsutvikling i tråd med resten av samfunnet.

- Videre krever vi at Bjørn Kjos og Norwegian rydder opp i pensjonskaoset de har stelt i stand, og at de kabinansatte får medbestemmelse om sin fremtidige pensjon - noe som er normen i denne bransjen, sier Skjæggerud.

(NTB)