Mulig politi-rasisme granskes internt

Politiet i Oslo skal granske seg selv etter at Mouctar Doumbouya gjentatte ganger er blitt mistenkt for tyveri av egen sykkel. Politiets fagforening tror ikke rasisme er årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke de mørkhudede som står for de fleste vinningsforbrytelser i Oslo. Derfor er det ikke naturlig at politiet bruker ressurser på å sjekke en mørkhudet på en dyr sykkel flere ganger i løpet av en dag, sier visepolitimester Roy Henry Nilsen ved Oslo Politidistrikt, stedfortreder for politimester Ingelin Killengreen.

Kan ha brutt tjenesteregler

Mørkhudede Mouctar Doumbouya forteller i dagens Dagbladet at han i løpet av en tre ukers periode var blitt stoppet hele 17 ganger av politiet, mistenkt for å ha stjålet sin egen sykkel. Mouctar orket ikke lenger trakasseringen og har derfor parkert sykkelen sin hjemme.

- Jeg vil se nærmere på de konkrete episodene og undersøke dette internt, sier visepolitiminister Nilsen. Han er til daglig leder for politiets ordensavdeling, og sier til Dagbladet at patruljerende politimenn kan ha brutt tjenestereglene overfor Mouctar Doumbouya.

Vantro forbundsleder

Forbundsleder i Politiets fellesforbund, Terje Ødegård, møter Doumbouyas historie med vantro.

- Jeg har vondt for å tro at hans hudfarge og sykkelen alene kan ha forårsaket alle kontrollene. Jeg kan vanskelig tenke meg at alle sider ved denne saken har kommet fram i Dagbladets oppslag, sier Ødegård.

- Antyder du at andre, mistenkelige forhold kan ha forårsaket kontrollene?

- Jeg antyder ingenting, men har som sagt vondt for å tro at alt kan ha vært basert på hudfarge og en sykkel.

- Arbeider Politiets fellesforbund for å forebygge rasisme i politiet?

- Forbundet tar sterk avstand fra rasisme i enhver form, og er ikke redde for at politiets arbeid baserer seg på rasistiske holdninger eller rasisme. Hvis det likevel skulle vise seg at enkelte handlinger kan tilbakeføres til rasisme, vil det resultere i reaksjoner mot vedkommende tjenestemann, sier forbundslederen, som vil følge spent med på Oslo-politiets interne undersøkelser.

Besøker Doumbouya

Visepolitiminister Nilsen ved Oslo politikammer ser lyst på muligheten for å få klarhet rundt saken, i og med at Doumbouya har opplysninger om når og hvor han er blitt stoppet.

Visepolitimesteren ga i ettermiddag ordre om at to tjenestemenn skal prate med Mouctar Doumbouya. Ikke for å beklage episodene, men ifølge Nilsen «for å vise at vi politifolk er høflige mennesker».