Mulig slutt på forbud mot hvalfangst

Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) skal igjen ta opp forbudet mot hvalfangst, og flere tror det er slutten på det generelle forbudet fra 1986.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IWC-formann, Irlands hvalfangstkommissær Michael Canny, har foreslått at det generelle forbudet mot hvalfangst oppheves. I hans forslag vil land som Norge og Japan kunne drive lovlig hvalfangst opptil 320 kilometer fra kystlinjene, mens hvalen fremdeles skal være fredet på verdens havområder. I praksis betyr det bare at den hvalfangsten som Norge og Japan i dag allerede bedriver blir lovlig i henhold til internasjonale regler.

Press

  Motstanderne av hvalfangst argumenterer selvfølgelig imot forslaget, og krever i steden at det innføres strenge reaksjoner mot Norge og Japan. Begge landene dreper tilsammen mer enn 1000 hvaler i året. I år vil myndighetene tillate fangst på 671 hvaler, den høyeste kvoten siden 1993 da Norge bestemte seg for å bryte det internasjonale forbudet mot hvalfangst.

  Organisasjonen Campaign Whale sier at dagens forbud mot hvalfangst ikke har stanset land som Japan og Norge. De vil at Storbritannia skal innføre sanksjoner for å sørge for at forbudet fra 1986 blir respektert.

  Motstanderne mot hvalfangst frykter derimot at det irske forslaget fra Michael Canny kan få støtte på IWC kongressen, melder BBC News. 30 nasjoner er representert på kongressen i Oman, og mange ønsker et slikt kompromiss.