TØFFE TIDER: Norwegian kutter salget av fleksible billetter i forbindelse med konflikten i SAS. Foto: Iván Kverme
TØFFE TIDER: Norwegian kutter salget av fleksible billetter i forbindelse med konflikten i SAS. Foto: Iván KvermeVis mer

Mulig storstreik i SAS – Norwegian struper salg av fleksible billetter

Norwegian frykter de kan tape store summer og sperrer for salg av fleksible og refunderbare billetter på ruter hvor de konkurrerer med streikerammede SAS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): To enslige piloter har allerede parkert på bakken, men fra torsdag kan samtlige norske piloter i SAS bli tatt ut i streik. Det vil ramme tusenvis av flypassasjerer, som må finne alternative reisemåter eller rett og slett avlyse sin planlagte reise.

Finansavisen kan fortelle at mange kunder, og da spesielt forretningsreisende, har brukt de siste dagene til å sikre seg billetter hos British Airways, Air France KLM og Norwegian, så de kan få reist om streiken trappes opp.

Hjelper hundrevis av kunder

- Vi har bare denne uken bistått flere hundre kunder som skulle reist med SAS. Vi har funnet alternative reiseruter for dem og bestilt dyrere fleksible billetter til dem, sier leder Bernt Roger Eliassen i forretningsreisebyråene Ticket Biz og BCD Travel Norge til Finansavisen.

Men å booke om kunder til Norwegian og deres flex-tilbud fra i kveld til mandag i neste uke på typiske jobbreiseruter som Bergen, Trondheim, Stavanger, Stockholm, København og London, har ikke vært enkelt.

- Den billettkategorien er fjernet på de fleste avgangene hvor Norwegian flyr i direkte konkurranse med SAS, sier Eliassen til Finansavisen.

Kan sitte igjen med svarteper

Norwegian risikerer nemlig å sitte igjen med svarteper om streiken blir kortvarig, ved at de som kjøper fullt fleksible billetter kan levere dem tilbake før avgang og kreve pengene refundert.

- Reisebyrået Berg Hansen har gått ut offentlig og sagt at de vil reservere flex-billetter hos Norwegian for sine SAS-kunder. Det betyr at de holder av en rekke billetter som kanskje ikke blir brukt, noe som gjør at vi risikerer å ikke kunne tilby plass til våre egne kunder. Vi ønsker ikke å påta oss rollen som forsikringsselskap for Berg Hansen, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Finansavisen.

- Det høres ut som om Norwegian helgarderer seg, sier reiselivsjurist Rolf Forsdahl til Finansavisen. Han har i mange år jobbet i reisebransjeorganisasjonen Virke. Forsdahl mener det Norwegian gjør ikke er ulovlig, men veldig uvanlig.

Andre økonominyheter:
Advarer: Aktive selgere og passive kjøpere kan føre til kursfall
Norwegian og EasyJet inngår samarbeid