Mulig tilfelle av munn- og klovsyke

Et mulig tilfelle av munn- og klovsyke er oppdaget på Finnøy i Rogaland. Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen sier at han tar mistanken svært alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi tror ikke det er munn- og klovsyke, men vi sender prøvene til Danmark for å være på den sikre siden, forteller distriksveterinær Erling Bleie til Dagbladet.no.

Typiske tegn

En bonde på Finnøy i Rogaland kontaktet i går kveld distriktsveterinæren etter at noen av kyrne hans hadde høy feber. Et dyr hadde også noen blærer i munnen.

- Dette er typiske tegn for munn- og klovsyke. Men det kan også være andre sykdommer, noe vi antar, forteller veterinæren.

Distriktsvetrinæren tok i dag prøver av dyrene. Disse har han sendt til Danmark for å få det endelig slått fast om det er smitte. Svaret på prøvene kommer over helgen.

Bekymret

Men den geografiske nærheten mellom Rogaland og hardt rammede Storbritannia gir grunn til bekymring. Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen sier at han tar mistanken svært alvorlig.

- Dette er en gård i et område vi har vært nervøse for. Hit kommer trekkfuglene, det er ikke usannsynlig at sykdommen kan smitte på den måten, sier Hanssen til NTB.

Normal gård

Bonden har 15 - 20 melkekyr. Dette er ifølge distriktveterinæren en gård av vanlig størrelse på Finnøy. Alle dyrene skal være født på gården.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer