Mulig våpenhvile mellom palestinere og Israel

Israels statsminister Ehud Olmert sier han vil «svare positivt» på et tilbud fra flere væpnede palestinske grupper om å stanse rakettangrep mot Sør-Israel hvis den israelske hæren trekker seg ut av Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Ehud Olmert sier han vil «svare positivt» på et tilbud fra flere væpnede palestinske grupper om å stanse rakettangrep mot Sør-Israel hvis den israelske hæren trekker seg ut av Gazastripen.

«Statsministeren snakket med viktige israelske ministere og tjenestemenn og informerte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas om at Israel vil svare positivt,» heter det i en uttalelse fra Olmerts kontor.

En rekke væpnede palestinske grupper ble lørdag enige om å stanse rakettangrepene fra den nordlige delen av Gazastripen fra klokka 06 søndag morgen, ifølge en av Abbas medarbeidere, Nabil Au Rudeineh.

Beslutningen om å tilby våpenhvile ble tatt på et møte på Gazastripen der den palestinske statsministeren Ismail Haniya og representanter for en rekke militante grupper deltok. Våpenhvilen gjelder bare Gaza, ikke Vestbredden.Ringte Olmert

Abbas, som lenge har arbeidet for å få stanset rakettangrepene fra Gaza, ringte til Olmert sent lørdag kveld for å informere ham om enigheten som var oppnådd på møtet og mellom ham og Haniya.

- Abbas fortalte statsministeren at alle de palestinske gruppene har forpliktet seg til avtalen. Til gjengjeld.ba Abbas Israel stanse sine operasjoner på Gazastripen og trekke tilbake sine styrker. Statsministeren svarte at Israel ville svare positivt, sa Olmerts talskvinne Miri Eisin.

Tidligere denne uka truet Israel med å trappe opp offensiven som ble innledet på Gazastripen i juni som respons på bortføringen av en israelsk soldat.

Over 400 palestinere og tre israelere er drept i sammenstøt på Gazastripen siden juni. Så sent som lørdag ble to Hamas-aktivister drept i et israelsk luftangrep mot bilen deres, og ytterligere én i et separat sammenstøt.Dialog

POSITIVT: Israels statsminister Ehud Olmert sier han vil «svare positivt» på et tilbud fra flere væpnede palestinske grupper om å stanse rakettangrep mot Sør-Israel hvis den israelske hæren trekker seg ut av Gazastripen. Foto: REUTERS
POSITIVT: Israels statsminister Ehud Olmert sier han vil «svare positivt» på et tilbud fra flere væpnede palestinske grupper om å stanse rakettangrep mot Sør-Israel hvis den israelske hæren trekker seg ut av Gazastripen. Foto: REUTERS Vis mer

Ifølge Rudeineh skal alle de palestinske gruppene møtes i løpet av få dager for å innlede en bred dialog om en full, gjensidig og permanent våpenhvile mellom Israel og palestinerne.

Enigheten kan bidra til at Abbas og Haniyeh fullfører forhandlingene om en palestinsk samlingsregjering som kan føre til at vestlige land opphever blokaden som ble innført da Hamas kom til makten etter valget tidligere i år.

En stans i rakettangrepene kan også føre til at presset letter på Olmert, som er blitt stadig mindre populær etter krigen i Libanon i sommer som endte uten at Israel nådde målet om å få to kidnappede soldater frigitt.

(NTB)