Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KRISEMØTET:

Mulig vei ut for regjeringen med svensk ulveløsning

Klima-  og miljøminister Vidar Helgesen kan ha funnet nøkkelen, men foreløpig ingen enighet med forlikspartnerne.

HØY TEMPERARTUR: Ulvedemonstrantene ga klar beskjed om hva de syns om Vidar Helgesens ulvepolitikk foran Stortinget onsdag.   Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
HØY TEMPERARTUR: Ulvedemonstrantene ga klar beskjed om hva de syns om Vidar Helgesens ulvepolitikk foran Stortinget onsdag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble ingen umiddelbar løsning på ulvekonflikten under møtet med partene bak ulveforliket i dag, men miljøvernminister Vidar Helgesen skisserer nå det som kan være en svenskinspirert løsning:

- Vi vil se på muligheten for at felling kan tillates med begrunnelse i sosiale og økonomiske forhold, som svensk høyesterett har tillatt, sier Helgesen til Dagbladet.

Men han understreker at svensk rett er ulik norsk rett, og at det ikke er automatikk i at det kan tillates i Norge.

Dette vil i så fall være en måte for Helgesen å kombinere hensynet til Stortingets vedtatte politikk og hensynet til norsk lov og tolkningen av den internasjonale Bern-konvensjonen.

- Det er viktig å komme ut av det spennet vi er i nå, der Stortingets bestandsmål er i strid med hensynet til norsk lov, sier Helgesen.

- Stortinget er sjakk matt

Regjeringen er nå under stort press i ulvestriden. Ikke bare rullet busslast på busslast med demonstranter inn i Oslo i dag, for å protestere mot Helgesens avgjørelse. Heller ikke Stortinget er fornøyd.

Arbeiderpartiet og KrF sikret regjeringen flertall for ulveforliket i fjor, og nå krever de at Stortingets ulvevedtak følges opp i praksis.

Partiene aksepterer ikke uten videre at regjeringen legger avgjørende vekt på vurderingene fra Justisdepartementets lovavdeling.

Også innad i Høyre, og i regjeringen er det stor uro.

- Stortinget har vært veldig tydelig på at hvis det ikke skal tas ut ulv i ulvesonen, så er Stortinget satt sjakk matt, sier Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre.

Og legger til:

- Hele poenget med ulveforliket var å dempe konflikten. Det har vi ikke akkurat opplevd i dag.

Vond sak for Høyre

Helleland medgir at saken er vond for Høyre.

- Bygde-Høyre reagerer sterkt, det samme opplever jeg i mitt eget fylke Buskerud, selv om det ikke er en den av ulvesonen. Hvis vi ikke kan skyte ulv i sonen, har vi ikke oppnådd noen ting.

- Framtredende folk i Høyre mener at ulvesaken er klønete behandlet?

-Jeg skal ikke kommentere hvordan det er behandlet, men bare si at de fire partiene bak forliket har gitt klar beskjed om at vi må få tilbake en fortolkning eller en sak som gjør at Stortingets intensjoner kan oppfylles.

- Jeg tror det er lurt å lytte når fire parlamentariske ledere sier fra, avslutter han.

Frp : - Må finne en løsning

Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp sier til Dagbladet at de må finne en løsning på den juridiske biten.

- Bestillingen til regjeringen og Miljødepartementet er å gjøre det arbeidet og komme tilbake til Stortinget med en sak som gjør at vi kan ta ut flere ulv enn i dag, sier Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp.

- Hadde ikke noe valg

Etter møtet ble Helgsen spurt om hva han synes om sin egen håndtering av saken.

- Uansett hvordan denne saken er håndtert, ville beslutningen om ikke å tillate de 32 fellingene skapt konflikt. Det visste jeg på forhånd. Men jeg har ikke annet mulighet enn å forholde meg til lovens rammer. At det ville skape konflikt, det visste jeg, svarte ministeren.

Må bli enig med seg selv

Det var representater fra de fire partiene bak ulveforliket som møttes på Helgesens kontor i dag.

Fra Arbeiderpartiet møtte Jonas Gahr Støre sammen med Terje Aasland. Støre sier han ikke spesielt tilfredsstillende svar.

- Nei, jeg fikk i grunn ikke det. Regjeringen må først bli enig med seg selv, sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling