Mulig Wagner-desertør pågrepet

Ifølge et russisk nyhetsbyrå er mannen som tirsdag skjøt en politimann i Russland desertør fra den paramilitære gruppa Wagner.

PÅGREPET: Onsdag ble mannen som tirsdag åpnet ild mot politiet i Russland pågrepet. På bildet sitter han knelende med hendene på ryggen. Foto: Publisert av nyhetsbyrået Baza
PÅGREPET: Onsdag ble mannen som tirsdag åpnet ild mot politiet i Russland pågrepet. På bildet sitter han knelende med hendene på ryggen. Foto: Publisert av nyhetsbyrået Baza Vis mer
Publisert

Tirsdag meldte flere internasjonale medier, blant andre Sky News, at politiet hadde satt i gang en intens jakt på en bevæpnet mann som hadde skutt mot politiet i Russland.

Mannen ble beskrevet som en «desertør med automatvåpen», og skal angivelig ha åpnet ild mot politiet nær et tollkontor i byen Novoshakhtinsk, ikke langt fra grensa til Ukraina.

Ifølge det russiske innenriksdepartementet ble én politibetjent skutt.

Rekruttert til Wagner

Etter cirka et døgn på rømmen ble den mistenkte pågrepet av politiet onsdag. Det melder guvernøren i Rostov oblast-regionen, Vasily Golubev, på sin Telegram-konto.

Nyhetsbyrået Baza hevder den pågrepne mannen er desertør fra den privateide militær-gruppen Wagner. Han skal ha blitt rekruttert til gruppen da han sonet i fengsel.

Han skal imidlertid ha vært på «frifot» siden 24. november. Årsaken er ikke kjent.

Wagner-gruppa, en ikke-eksisterende organisasjon på papiret, er en organisasjon bestående av leiesoldater.

I årevis var det ukjent hvem som sto bak den paramilitære organisasjonen, men i 2022 innrømmet oligarken Jevgenij Prigozjin å være grunnleggeren av gruppa. Han regnes som en av Vladimir Putins aller nærmeste.

Tidligere innsatt

I slutten av oktober skal Prigozjin ha innrømmet at gruppa rekrutterer fanger fra russiske fengsler. Ifølge opplysninger innebærer det også personer med alvorlige sykdommer, som hiv og Hepatit C.

112-sentralen i området skrev på Telegram tirsdag at politiet var ute og lette etter en savnet kvinne da en kamuflasjekledd mann plutselig dukket opp fra skogen, og begynte å skyte.

Som følge av hendelsen ble innbyggerne i byen bedt om å oppholde seg innendørs, på oppfordring fra myndighetene.

REKRUTTERER FANGER: Oligarken Jevgenij Prigozjin holdt en rekrutteringstale for «Wagnergruppen» i et russisk fengsel onsdag 14. september. Video: Twitter Vis mer

Politiet har slått fast at mannen tidligere satt i fengsel og sonet en dom for tyveri og ran. Mannen er identifisert som en russisk mann i 30-åra. De har imidlertid ikke kommentert opplysningene om at han angivelig skal være desertør fra Wagner.

Vedkommende er siktet for grov vold mot en politimann og ulovlig oppbevaring av skytevåpen.

Den skadde politimannen skal ha blitt skutt i hofteregionen, ifølge Baza. Skadeomfanget er ikke offentlig kjent. Politiet er i gang med å etterforske saken.

«Topp hemmelig»

Wagner-grunnleggeren har verken bekreftet eller avkreftet at mannen som nå er siktet er desertør fra Wagner-gruppa, men har uttalt seg om saken på Telegram:

- Om han faktisk var en Wagner-kriger og begikk et lovbrudd, er det nødvendig å etterforske separat hvordan denne type hendelse, som klassifiseres som «topp hemmelig», falt i hendene på journalister, samt hvordan denne personen krysset grensa til Russland, skriver Prigozjin.

Prigozjin påpeker at hans hovedspørsmål knyttet til saken ikke går på om en eller annen person har forlatt kampsonen, da vedkommende kan ha vært såret, eller blitt gal og desorientert.

- Hovedspørsmålet mitt er imidlertid hvordan en Wagner-soldat endte opp med våpen i hendene på den russiske føderasjonens territorium? Hvordan krysset han grensa? (...) Er dette en PMC-jeger eller kanskje en representant fra en sabotasjegruppe fra de væpnede styrkene i Ukraina?, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer