Mulige lyder fra savnet argentinsk ubåt

Den argentinske marinen har muligens fanget opp lyder fra en ubåt som har vært savnet siden onsdag, melder CNN. Ubåten har 44 personer om bord.

SAVNET: Ubåten San Juan, her fotografert i 2013, er fortsatt savnet.
SAVNET: Ubåten San Juan, her fotografert i 2013, er fortsatt savnet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sonarene på to skip har plukket opp lyder som høres ut som verktøy som slås mot skroget på ubåten, opplyser en tjenestemann fra den amerikanske marinen, som er kjent med leteoperasjonen.

Ubåten San Juan med 44 besetningsmedlemmer om bord har vært savnet siden onsdag. Før ubåten forsvant, meldte den om en mekanisk feil.

- Ubåten gikk opp til overflaten og meldte om en feil. Den ble derfor bedt om å endre kurs og gå til Mar del Plata, sier Gabriel Galeazzi, som er sjef for marinebasen nordøst i Argentina.

Norsk skip leter

En stor redningsoperasjon er satt i gang for å finne den. Blant fartøyene som deltar i letingen, er det norske offshoreskipet Skandi Patagonia, som eies av DOF Group, skriver VG.

I alt seks land bistår Argentina i letingen, deriblant USA og Storbritannia.

Argentinske myndigheter har tidligere opplyst at det ble plukket opp signaler som kan stamme fra ubåten, i helgen, men det viste seg å ikke være tilfellet.

- Ikke nødanrop i helgen

Marinens talsmann Enrique Balbi opplyste på en pressekonferanse i Buenos Aires at de sju signalene som ble oppfanget av argentinske marinebaser i helgen, ikke var nødanrop fra ubåten.

- Vi har fått rapporten fra selskapet som har analysert signalene, de sju anropsforsøkene kom ikke fra ubåtens satellittelefon, sa Balbi.

San Juan, en dieselelektrisk TR-1700, er en av den argentinske marinens tre ubåter. Den er 65 meter lang og 7 meter bred og er bygget i Tyskland i 1983. Den har vært gjennom flere ombygginger og tilpasninger, den siste i 2014.

Håpet tent

Lørdag ble håpet tent hos familiemedlemmer og pårørende av de 44 personene som er savnet, da myndighetene meldte at de hadde registrert nødsignaler som trolig kom fra ubåten.

Søndag kveld ble de imidlertid møtt med en nedslående melding, da marinen måtte gå tilbake på uttalelsene fra dagen før.

- Vi har ikke noe klart bevis på at de sju forsøkene kom fra den savnede ubåten, sier admiral og marinetalsmann Gabriel Gonzales, ifølge avisa La Nacion.

Han forteller at de jobber videre med å analysere nødanropene, for å få bekreftet om de faktisk kom fra den savnede ubåten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer