Mulige sjokkplaner: - En konstant trussel

Fra flere hold meldes det om mulige russiske planer om en ny storoffensiv mot Kyiv. Planene eksisterer, konstaterer norske eksperter, som likevel har liten tro på gjennomføringsevnen.

RUSSLANDS PRESIDENT: Vladimir Putin. Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin
RUSSLANDS PRESIDENT: Vladimir Putin. Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin Vis mer
Publisert

Både tankesmia Institute for the Study of War (ISW) og flere internasjonale medier omtaler denne uka mulige russiske planer om en ny storoffensiv mot Kyiv i vintermånedene.

- Jeg er ikke i tvil om at de vil gjøre et nytt forsøk på å nå Kyiv, sier den ukrainske forsvarssjefen, general Valerij Zaluzjnij, i et intervju med The Economist.

Forsvarsminister Oleksij Reznikov kommer med tilsvarende uttalelser overfor The Guardian. Han refererer til høstens mobilisering av den russiske befolkningen, når han hevder at en ny russisk storoffensiv kan skje i februar.

- Det er deres plan, sier han.

Ekspert: En konstant trussel

Analysen fra ISW og ukrainske myndigheter tilsluttes langt på vei av hovedlærer i etterretning ved Forsvaret høgskole, Tom Røseth, og pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug.

- Politisk, i Moskva, er det en ambisjon om å ta Kyiv. Det ble bevist i innledende fase av krigen, og den ambisjonen er fortsatt der. Sånn sett er dette en konstant trussel, sier Røseth til Dagbladet.

- De har helt klart planer om det, istemmer Dalhaug.

Men ingen av dem kan se at russerne har militær evne, på kort sikt, til å gjennomføre en storoffensiv mot den ukrainske hovedstaden:

De nymobiliserte russiske soldatene utgjør fortsatt ingen veltrent hær. De mangler også offiserer og materiell i betydelig grad.

- Én ting er å ha store styrker, men de skal også trenes, utrustes og gjøres i stand til å fungere i en operativ avdeling. Det tar tid, sier Dalhaug.

For å få trykk på en slik offensiv, understreker han, trenger man også tungt og avansert utstyr.

- Per nå har vi ingen indikasjoner på at russerne setter opp avdelinger med dette.

AVGJØRENDE: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen tror dette kan bli avgjørende for hvem som går seirende ut av kirgen i Ukraina. Vis mer

- Kommer trolig først til våren

Analytikerne i ISW mener at Vladimir Putins mulige motiv for å iverksette en ny storoffensiv, er å tvinge til seg bedre forhandlingskort - særlig etter Ukrainas vellykkede motoffensiver i Kherson og Kharkiv.

De omtaler det som «ekstraordinært usannsynlig» at et slikt angrep vil lykkes.

Etterretningslæreren påpeker at det å true med å gjenåpne fronten i nord i seg selv kan være en russisk forhandlingsstrategi.

- Men jeg kan ikke se evnen. Du kan ikke trylle fram erfarne militære enheter som opererer godt sammen med andre enheter og våpengrener, sier Røseth.

Samtidig mener han det viktig å ikke undervurdere mobiliseringen.

- Det fører til rotasjon og hvile for de mer erfarne som har stått lenge i front. Det styrker helt klart russerne, men en effekt som gir mulighet til en ny større russisk offensiv kommer først trolig til våren.

- Vil redusere risikoen

ISW mener at en eventuell russisk storoffensiv kan komme fra belarusiske områder, men uten det belarusiske militæret involvert.

Deres involvering ville blitt så upopulært blant den belarusiske befolkningen, mener Røseth, at det ville bety slutten på president Aleksandr Lukasjenkos regime.

Han påpeker at høy aktivitet i Belarus likevel kan ha en effekt for russerne; det kan binde ukrainske styrker, for å lette trykket i sør og øst.

- Jeg skal heller ikke utelukke at de angriper for å få fram en forhandlingsløsning, men Moskva er i hvert fall ikke der nå, og om de er der om to måneder tviler jeg på, sier Røseth.

Siden den mislykkede offensiven mot Kyiv ved fullskala-invasjonens start, har Russland hatt et eksplisitt fokus rettet mot den østlige Donbas-regionen.

- Hvis det skjer bevegelser der igjen, som jeg tror ukrainerne håper på, vil russerne måtte bruke ressursene sine der. En utvikling i Donbas i ukrainsk favør vil redusere risikoen for en russisk storoffensiv i vinter og mot våren, sier Dalhaug.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer