Mulige «vannplaneter» oppdaget

Forskere i Canada har oppdaget at to planeter utenfor vårt solsystem trolig består av minst 50 prosent vann.

NYTT FUNN: Et forskerteam i Montreal har observert to planeter som med stor sannsynelighet består av vann. Bildet er et illustrasjonsbilde og viser vår egen jordklode. Foto: Shutterstock/NASA
NYTT FUNN: Et forskerteam i Montreal har observert to planeter som med stor sannsynelighet består av vann. Bildet er et illustrasjonsbilde og viser vår egen jordklode. Foto: Shutterstock/NASA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gruppe forskere ved Universitetet i Montreal har oppdaget at to planeter utenfor vårt solsystem i stor grad kan bestå av vann.

Det skriver vitenskapsavisa ScienceAlert.

Teamet, ledet av doktorgradsstudent Caroline Piaulet, publiserte en detaljert studie av et planetsystem kjent som Kepler-138 i tidsskriftet Nature Astronomy.

Piaulet, som er en del av astronom Björn Bennekes forskerteam, observerte eksoplanetene Kepler-138c og Kepler-138d da hun oppdaget at planetene kunne bestå hovedsakelig av vann.

En eksoplanet, også kalt ekstrasolar planet, er en planet som går i bane rundt en annen stjerne enn sola.

HER TREFFER DE: Nasas fartøy Dart 27. september asteroiden Dimorphos. Det kan bety at jorda i framtida kan være i stand til å redde seg selv fra kosmiske objekter med kurs mot planeten. Video: AP Vis mer

Observert for første gang

- Vi trodde tidligere at planeter som var litt større enn jorda var store kuler av metall og stein, som oppskalerte versjoner av jorda, og det er derfor vi kalte dem «superjorder», sier Björn Benneke ved Universitetet i Montreal, ifølge ScienceAlert.

- Men vi har nå funnet at disse to planetene, Kepler-138c og Kepler-138d, er ganske forskjellige av natur: En stor brøkdel av hele volumet deres består sannsynligvis av vann. Det er første gang vi observerer planeter som med en viss sikkerhet kan identifiseres som «vannverdener», en type planet som astronomer lenge har teorisert om, fortsetter Benneke.

Begge planetene er 218 lysår fra jorda, ifølge NASA.

Langt varmere

Ifølge teamets observasjoner kan vann utgjøre mer enn 50 prosent av eksoplanetenes volum. Selv om stjernen til Kepler-138c og Kepler-138d er en liten, rød dverg, vil nærheten til stjernen gjøre at de to eksoplanetene er langt varmere enn vår jordklode. De har i tillegg omløpsperioder på henholdsvis 13 og 23 dager, ifølge avisa.

Det betyr at havene og atmosfærene på disse planetene er ganske annerledes enn de vi har på jorda.

- Temperaturen i atmosfæren på Kepler-138c og Kepler-138d er sannsynligvis over kokepunktet til vann, og vi forventer en tykk, tett atmosfære laget av damp på disse planetene, sier Piaulet.

OBSERVERT: Planeten Kepler-138d består ifølge forskere av store mengder vann. Illustrasjon: Benoit Gougeon, Universitetet i Montreal.
OBSERVERT: Planeten Kepler-138d består ifølge forskere av store mengder vann. Illustrasjon: Benoit Gougeon, Universitetet i Montreal. Vis mer

- Bare under dampatmosfæren kan det potensielt være flytende vann ved høyt trykk, eller til og med vann i en annen fase som oppstår ved høyt trykk, kalt en superkritisk væske, fortsetter hun.

Ikke direkte oppdaget

Vann har ikke blitt direkte oppdaget på noen av planetene, men ved å sammenlikne størrelsene og massene til planetene med modeller, konkluderer forskerne med at opptil halvparten av volumet deres bør være laget av materialer som er lettere enn stein, men tyngre enn hydrogen eller helium.

Det vanligste av disse elementene er vann.

Kepler-138c og d, og en planetarisk følgesvenn nærmere stjernen, Kepler-138b, har tidligere blitt oppdaget av NASAs Kepler-romteleskop.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer