Terrorangrepet på New Zealand

- Muligens den typen angrep Breivik oppfordret til

Den norske terroristen håpet å få følgere etter 22. juli.

49 DREPT: 49 personer er bekreftet omkommet etter angrepet på to moskeer i Christchurch. Her fraktes en av de skadde bort. Foto: Martin Hunter / SNPA / Reuters / NTB Scanpix
49 DREPT: 49 personer er bekreftet omkommet etter angrepet på to moskeer i Christchurch. Her fraktes en av de skadde bort. Foto: Martin Hunter / SNPA / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Breivik vil se positivt på dette angrepet. Den mistenkte deler hans overordnede agenda, og dette er muligens den typen angrep Breivik oppfordret til, sier Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier og terrorforsker, til Dagbladet.

Romarheim fulgte straffesaken mot Anders Behring Breivik i 2012 nøye, og uttalte til Dagbladet i retten at terroristen gjennom konstruksjonen av den påståtte organisasjonen Knights Templar håpet å få følgere i etterkant av 22. juli-angrepet.

- Man kan ikke konkludere helt. Men mitt inntrykk er at dette er et nettverk Breivik mener skal oppstå etter operasjonen, heller enn at det er noe som har eksistert forut for aksjonen, sa terrorforskeren den gang.

49 drept

Australske Brenton Tarrant (28) er utpekt som hovedmannen bak terrorangrepet på to moskeer i den newzealandske byen Christchurch. Hittil er 49 bekreftet drept og 20 er alvorlig skadd. Det er det verste direkte angrepet på muslimer i et vestlig land.

I likhet med Breivik postet Tarrant et manifest i forkant av angrepet. I manifestet hyller han den norske terroristen og andre høyreekstreme som har begått voldshandlinger mot innvandrere og migranter.

«Jeg har lest skriftene til Dylann Roof [massemorderen fra Charleston i 2017] og mange andre, men fikk egentlig bare virkelig inspirasjon fra Knight Justiciar Breivik», skriver Tarrant i det 74 sider lange dokumentet, der han delvis intervjuer seg selv.

TERRORFORSKER: Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
TERRORFORSKER: Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

«Knight Justiciar» er en tittel Breivik ga seg selv i sitt eget manifest, som leder av den angivelige «korsfarergruppa» Knights Templar - som politiet ikke har funnet noen beviser på faktisk eksisterer.

- Fikk velsignelse

Tarrant skriver at han selv bestemte seg for å gjennomføre angrepene, men:

«Jeg kontaktet det gjenfødte Knights Templar for en velsignelse av angrepet, som ble gitt.»

Australieren hevder han bare har hatt sporadisk kontakt med «Knight Justiciar Breivik»; velsignelsen kom etter at han kontaktet hans «ridderbrødre».

Manifestet, «The Great Replacement» («Den store fortrengningen») er videre fullt av tankegods liknende Breiviks - overbevisningen om at muslimer er i ferd med å ta over Vesten.

«De vil ALDRI erobre vår grunn, og de vil aldri fortrenge vårt folk», skriver han.

PÅGRIPELSE: En video filmet av et øyevitne like ved åstedet skal vise pågripelsen av en av de antatte gjerningspersonene bak moskéangrepene på New Zealand. Video: AP Vis mer Vis mer Vis mer

I det hele tatt synes australierens angrep, ideologiske overbygning og manifest å ha Breivik som forbilde - fra motstanden mot islam og innvandrere, til spørsmål/svar-formen.

- Veldig åpenbar likhet

Terrorforsker Romarheim er ikke i tvil om at Breivik faktisk har vært et forbilde for Tarrant.

- Det er en veldig åpenbar likhet mellom manifestene - viktigst er autointervjuet, formen der de later som de blir intervjuet, sier han.

Romarheim ser imidlertid en viktig forskjell mellom de to:

- Gatevold og direkte nedslakting av muslimer er noe Breivik i manifestet stemplet som kontraproduktivt; han mente det var mer formålstjenlig å angripe den politiske eliten i Norge. I Breiviks virkelighetsforståelse var politikerne de verste forræderne mot kulturen og «rasen», sier forskeren.

- En annen viktig forskjell er at mens mannen bak New Zealand-angrepet er veldig spesifikt anti-innvandring, var Breivik tydeligere anti-muslimsk, vel å merke i manifest-konteksten - det siste angrepet er jo tydelig rettet mot muslimer, sier Romarheim.

Neppe kontakt

Det framstår som lite sannsynlig at Tarrant faktisk har hatt kontakt med Breivik. Den norske terroristen er underlagt streng brevkontroll i Skien fengsel, og all korrespondanse til og fra andre høyreekstreme og nynazister blir stoppet - i motsetning til brev til presse og politikere samt kjærlighetsbrev.

- Det framstår ikke som mulig at de har hatt kontakt, sier Breiviks advokat Øystein Storrvik til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer