FLOM:  Bonde Tor Olav Stormoen frykter for åkeren og tapte inntekter fordi de store vannmengdene forsinker innhøstingen. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
FLOM: Bonde Tor Olav Stormoen frykter for åkeren og tapte inntekter fordi de store vannmengdene forsinker innhøstingen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Muligens flomvarsel som kommer hvert femte år

Regnet vil bøtte ned i natt. Sørlandet kan få 50 millimeter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld og i natt er det igjen ventet store nedbørsmengder på Østlandet. Det er varslet flom flere steder.

- Det vil komme mellom 20 mm til 30 mm nedbør på Østlandet. På Sørlandet vil det komme opp mot 40 mm, men det kan godt komme 50 mm også, sier Kristian Gislefoss ved meteorologisk institutt.

Han mener nedbøren vil avta i morgen tidlig, og at det bare vil komme enkelte regnbyger utover morgendagen. Det vil være noe sol og lettere vær utover kvelden, melder han.

Ødelagt mark I Løten kommune har flere bruer blitt ødelagt eller skyldt vekk, etter at store nedbørsmengder fikk elva til å stige. Vannet sto langt over anklene da bonde Tor Olav Stormoen sto på åkeren sin i går.

-Vi har aldri opplevd maken. Egentlig burde jeg grine, sier Stormoen på Skøyen gård. Etter at elva Vingerjessa krøp opp på jordet hans, frykter han at tapet vil være på over 200 000 kroner.

- Elva har trekt seg tilbake, men åkeren er så bløt at vi ikke kan kjøre på den for å høste kornet på flere dager. Desto lenger vi må vente, jo mer vil prisen på avlingene synke, sier han til Dagbladet.

Den våte sommeren kan ha kostet landbruket 500 millioner kroner hittil i år. Hvis regnværet fortsetter, vil tapet øke raskt. Det melder Norges Bondelag.

- Det er veldig mye uhøstet hvete i området. Det antas at det meste bare vil bli kvalifisert for dyrefór, noe som har en lavere pris, sier han videre.

Private veier Bruene er private, og Stormoen forteller at de jobber med å få tak i elementer slik at de får satt opp en provisorisk bru. Han mener det er fem hustander som er isolert som følge av ødelagte bruer. Fire av husstandene fikk kjørt over bilene sine før brua ble tatt.

- Ett av de isolerte husene har beboere som mottar hjelp av hjemmesjukepleie. Men det er ikke behov for evakuering, sier lensmann i Løten kommune, Audund Klemstad. I går var han rundt på områdene for å dokumentere skadene.

Takstmenn vil anslå omfanget av skadene i løpet av uka.

BRUA ER BORTE:  Flommen på Løten har ført til store skader på bruer og avlinger. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
BRUA ER BORTE: Flommen på Løten har ført til store skader på bruer og avlinger. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Helge Reistad besøkte sønnen og broren, som bor på Skøyen gård mandag. Han og kona måtte ballansere over tre telefonstolper der brua en gang stod.

- En provisorisk bru vil først være på plass om én til tre uker, sier Reistad.

Nesten flom Heidi Backe Strand ved Norges vassdrags- og energidirektorat sier at det er ventet mer nedbør det neste døgnet, og at det vil føre til en vannøkning i vassdragene.

- Det er meldt mye nedbør i kveld og natt til i morgen. Nedbøren vil komme inn i Agder og Telemark før det går nordover. Som følge av dette vil vannmengden øke opp mot flomanføringer.

Hun forteller at små vassdrag fort vil stige før de synker igjen. De store vassdragene vil bruke lenger tid på å synke. 

- Dette er et varsel om en mulig flom som kommer i gjennomsnitt hvert 5. år. En flom av slik størrelse skaper ikke så mye skade, sier hun.

Direktoratet melder at Mjøsa, Øyeren og Tyrifjorden vil stige. Mye vann i bakken, kombinert med mye nedbør vil gi økt risiko for jordskred, melder de på sine nettsider.

<ØDELAGT:  Det er opp til beboerne selv å lage provisoriske bruer. Denne veien er privat. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
<ØDELAGT: Det er opp til beboerne selv å lage provisoriske bruer. Denne veien er privat. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer