FORKLARER SEG: Tvangsflyttingen av mulla Krekar behandles i Oslo Tingrett i dag. Foto: Hans Arne Vedlog
FORKLARER SEG: Tvangsflyttingen av mulla Krekar behandles i Oslo Tingrett i dag. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Mulla Krekar: - Jeg har ikke noe imot Norge, nordmenn, media, Erna Solberg eller noen andre

Forklarer seg for tingretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I retten i formiddag kom det fram at mulla Krekars påståtte innflytelse og status blant ekstreme islamister var årsaken til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsket ham flyttet til Kyrksæterøra - vekk fra ekstreme miljøer på Østlandet.

I sin forklaring for tingretten innledet Krekar med å si at seansen kunne ta noe mer tid enn en halvtime, da det skal tolkes.

- Kanskje jeg skal prøve å snakke norsk selv? spør han.

- Ja, så får du heller be om hjelp underveis, sier dommeren.

50 ganger i tingretten - Jeg er i tingretten for 50. gang, begynner Krekar.

- Jeg har alltid snakket sant, hevder han.

Videre gikk Krekar til angrep på ulike deler av politiets framstilling av ham og historien hans, og hvordan ulike ting han sier tolkes i avhør. Han sier det har blitt sammenblandet tider og steder hvor han skal ha vært.

- Ikke noe imot Erna - Alle som snakker gjør det uten bevis. Han som snakket i dag (aktor Rødås) sa jeg hadde snakket om selvmordsbombing. Jeg har ikke gjort det, sier Krekar, og sier han har vært opptatt av at alle må leve i fred.

- Jeg har ikke noe imot Norge, nordmenn, media, Erna Solberg eller noen andre, sier Krekar.

Krekar fortsetter med å snakke om islam, om sine egne islamstudier og «teori og praksis». Han sier han aldri har oppfordret til terror.

- Det handler ikke om militære eller Midtøsten eller Europa, det er bare tull.

- De prøver å knytte meg til internasjonal terror. Norge har betalt mer enn 50 millioner kroner i «Krekar-saken», sier Krekar, og gir uttrykk for at han synes det er helt unødvendig.

Krekar hopper litt fram og tilbake i sin forklaring. Fra da han søkte om asyl første gang og kom til 1991, om at han ønsket å få oppfylt sine grunnleggende behov da han kom hit, med en henvisning til Maslows behovspyramide, til å fortelle at han aldri har kranglet med sine naboer.

- Jeg er i fare Krekar fortsetter:

- Det er jeg som er i fare, ikke dere, sier han.

- Send meg til Robert Mugabe. Send meg til Afrika. Send meg til Libya.

- Jeg har mitt land. Jeg er islamist. Jeg er muslim.

- De kaller meg ekstremist og terrorist, men det er deres problem.

- Jeg har koranen, familien min, sier han.

- Bryr meg ikke om Norge - Hvis jeg truer Erna Solberg eller Norge, så vil jeg skrive det sånn at en barneskoleelev ville forstått det. Men jeg bryr meg ikke om Norge, sier mulla Krekar i Oslo tingrett og fortsetter:

- Hele Krekar-saken handler om olje, sier han og viser til USAs invasjon i oljerike Irak.

- Nå tror jeg vi er litt utenfor det som er av interesse for retten i denne saken, bryter dommeren inn. Meling foreslår at Krekar skal forklare seg via tolken.

Mullaen sier han snart er ferdig.

- Jeg sier: Hvis jeg sier til nordmenn: Jeg skal reise tilbake til Kurdistan neste uke. Høyre, Frp og Krf vil stoppe meg, sier han, før han avslutter med noe som det ikke umiddelbart var enkelt å skjønne sammenhengen i.