Mulla Krekar avviser nye anklager fra Jordan

Mulla Krekar avviser at hans gruppe Ansar al-Islam har gjennomført et bombeattentat i Jordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke vært i Jordan. Ansar al-Islam har ikke adgang til Jordan, og vi har heller ikke sympatisører der som kunne utføre et slikt attentat, sier Krekar til Aftenposten i en kommentar til opplysninger i en nederlandsk avis lørdag.

Avisen, NRC Handelsblad, skriver at jordanske myndigheter mistenker mulla Krekar for bombeangrep mot sjefen for landets innsats mot terrorisme.

Jordan skal ifølge avisen ha levert to utleveringsbegjæringer til Nederland. Bare den ene, med anklagen om heroinsmugling, ble offentliggjort. Den andre begrunner utleveringskravet med mistanken om at Krekar har vært involvert i et bombeattentat 28. februar i fjor. To forbipasserende ble drept under dette angrepet.

Verken Krekars advokater eller justismyndighetene i Haarlem, som forberedte saken mot Krekar, fikk vite at det fantes et skjult motiv for å få ham utlevert.

Grunnen til at anklagen om narkotikasmugling ble brukt, er at Nederland og Jordan ikke har noen utleveringsavtale. En FN-resolusjon pålegger medlemslandene å samarbeide om utlevering av narkotikaforbrytere, og narko-anklagen var derfor Jordans eneste håp om å få Krekar utlevert.

Krekars nederlandske advokat Victor Koppe fikk aldri vite om den andre utleveringsbegjæringen. Han sier at det er sjokkerende at Nederlands justisminister Piet Hein Donner på denne måten misleder rettsvesenet.

Til Aftenposten sier Krekar at det er USA som står bak de forskjellige anklagene mot ham.

Krekars norske advokat, Brynjar Meling, sier at han var helt ukjent med at Jordan krevde Krekar utlevert på grunnlag av anklager om bombeattentat.

(NTB)