Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar dømt for trusler

For andre gang i år.

I RETTEN IGJEN: Mulla Krekar i Oslo tingrett under forhandlingene, som pågikk i fire dager. Her med forsvarerne Arvid Sjødin (t.v.) og Brynjar Meling. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB SCANPIX
I RETTEN IGJEN: Mulla Krekar i Oslo tingrett under forhandlingene, som pågikk i fire dager. Her med forsvarerne Arvid Sjødin (t.v.) og Brynjar Meling. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Najmuddin Faraj Ahmad (56), bedre kjent som mulla Krekar, er i Oslo tingrett dømt til fengsel i ett år for trusler, vitnepåvirkning og oppfordring til kriminelle handlinger, melder NTB.

Dette er andre gang i år 56-åringen dømmes for trusler. Forrige gang var i mars, da han fikk en fem års dom i samme rett.

Krekars forsvarer Brynjar Meling opplyser til Dagbladet at dommen vil bli anket.

- Vi skal gå gjennom dommen med Krekar i kveld, sier Melings forsvarerkollega Arvid Sjødin til Dagbladet.

- Jeg var streng Straffen er vesentlig lavere enn aktoratets påstand på 18 måneders fengsel. Det forklarer aktor Marit Bakkevig med at det var vanskelig å utmåle påstand i en sak som i praksis kommer i tillegg til den forrige straffesaken mot Krekar.

- Jeg tar til etterretning at retten synes jeg var streng, sier Bakkevig til Dagbladet.

Statsadvokaten understreker at hun likevel er fornøyd med dommen.

- Det er en glimrende skrevet dom, sier hun.

Ødela kamera Krekar var denne gang tiltalt for trusler mot tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik samt norske politifolk og norske interesser i utlandet, i tillegg til tre kurdiske menn han tidligere er dømt for å ha truet.

56-åringen var også tiltalt for å ha ødelagt et kamera tilhørende TV 2 etter avsigelsen av den forrige dommen i mars. Han er imidlertid frifunnet for dette, på tross av at seere kunne se Krekar gå til fysisk angrep på kameraet.

Det er ikke tvil om at Krekar traff kameraet, men retten finner det ikke bevist at det ble påført skade i siktet, slik TV-fotografen hevder.

- Vi kommer systematisk til å fortsette å politianmelde alle angrep på reportere og utstyr, sier TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther til Dagbladet.

- Fornøyde - Vi er fornøyde med at politiet tok dette på alvor. At retten ikke ser det som det viktigste punktet i tiltalten, fordi utstyret lot seg reparere, tar jeg til etterretning og kan leve med, sier Årsæther.

Krekar ble pågrepet dagen etter forrige avsigelse og har sittet i varetekt siden, uten tilgang på Internett; det sentrale beviset i den siste straffesaken er en nett-tale han publiserte like før dommen falt i den forrige saken, og som ifølge påtalemakten inneholder truslene mot bl.a. Bondevik.

- Hovedpoenget med tiltalen var å få belyst talene Krekar holdt mens den forrige saken fremdeles pågikk, og at han således utviste mangel på respekt for det norske rettssystemet, forklarer aktor Bakkevig.

- Oppfordrer til drap på nordmenn I dommen står det at Krekar går langt i å hylle kjente terrorister som Osama bin Laden og terroristorganisasjoner som al-Qaida. Han går også langt i å beskrive hvilke reaksjoner som ikke er virkningsfulle, som demonstrasjoner, og hvilke reaksjoner som er effektive, som selvmordsaksjoner.

«Retten har etter en helhetsvurdering kommet til at det ikke er tvil om at tiltaltes budskap må fortolkes som oppfordring til å iverksette drap eller frihetsberøvelse av fortrinnsvis nordmenn, men også eventuelt andre enkeltpersoner eller grupper,» lyder dommen.

Tingretten har lagt vekt på at Krekar blir spurt om råd av tilhørere i den kurdiske jihadistbevegelsen. Retten mener også det er nærliggende fare for at terrorhandlinger som Krekar har beskrevet, vil bli begått.

Opptrinn Rettsforhandlingene forløp ikke uten episoder; under sakens første dag ble den kjente islamisten Arfan Bhatti, som stilte på tilhørerbenken, pålagt å forlate retten, seinere i uka fikk Krekar raseriutbrudd og forlot salen under terroreksperten Brynjar Lias forklaring, før han brast i gråt dagen etter.

Når Krekars dom er lavere enn aktors påstand, skyldes det i stor grad at retten går opp upløyd mark; siden straffelovens paragraf 147, som omhandler ulike aspekter ved terror, ble innført for kort tid siden, fins det ikke noen rettspraksis mht. terrortrusler (147c).

Også den forrige dommen ble anket, og det har hele tida vært aktuelt å føre begge ankesakene samtidig. Dette bekrefter forsvarer Sjødin i dag.

FORNØYDE: Aktorene Marit Bakkevig (sittende) og Signe Kathrine Aalling er fornøyde med dommen, på tross av at fengselsstraffen ble vesentlig lavere enn påstanden. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB SCANPIX
FORNØYDE: Aktorene Marit Bakkevig (sittende) og Signe Kathrine Aalling er fornøyde med dommen, på tross av at fengselsstraffen ble vesentlig lavere enn påstanden. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB SCANPIX Vis mer

- Det er nærliggende å tro at Krekar vil anke for å få begge dommene behandlet under ankesaken, som starter 4. oktober, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media