Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar er frikjent og skal løslates

- Dette er en seier for ytringsfriheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mulla Krekar er i Borgarting lagmannsrett frikjent for tiltalen om trusler og oppfordring til straffbare handlinger. 

Krekar ble frifunnet for begge forhold, og umiddelbart løslatt fra tingretten. Hans advokat Brynjar Meling sier til Dagbladet at dette er en seier for rettssikkerheten.

- Dette oppleves som en seier for ytringsfriheten, rettsvesenet og Norge som rettsstat, sier Meling til Dagbladet.

Meling forteller at han er personlig opptatt av saken.

- I dag har jeg jobbet med Krekar i 13 år, 6 måneder og 3 dager. Vi har tilsammen vært 64 dager sammen i retten. Dette er en viktig dag

Krekar, hvis egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad, ble tiltalt for trusler og oppfordring til en straffbar handling mot kurderen Halmat Goran i et NRK-intervju 25. februar i fjor. Bare en drøy måned etter at Krekar hadde sonet ferdig en dom på to år og ti måneder for trusler mot statsminister Erna Solberg og tre kurdere.

- Gave til den som dreper I intervjuet med NRK, kom han med nye uttalelser mot en av de tre kurderne han tidligere er straffedømt for å ha truet, uttalelser politiet mente var nær identiske med truslene han ble dømt for i den første saken.

Under intervjuet sa Krekar at enhver som kjenner dødsstraffen mot en av de kurdiske mennene «står fritt til å drepe ham». Han uttalte videre at han ville sende en «gave» til den som dreper vedkommende. 

Krekar har selv hevdet at NRK har oversatt intervjuet med ham feil.

Dagens frikjennelse kommer etter at han anket den påfølgende dommen fra Oslo tingrett, der han i oktober ble dømt til halvannet års fengsel for trusler og oppfordring til straffbare handlinger.

- Krekar var spent Brynjar Meling forteller at hans klient er tekknemlig overfor juryen og domstolen.

- Han setter stor pris på måten han har blitt hørt på, og for at han har fått lov til å fremme sin sak. Det er første gang han har vært i en jurysak, så han var spent da vi ventet på juryens kjennelse, sier Meling.

Fornærmede i saken vil i morgen tidlig ta stilling til om det skal bli fremmet et erstatningskrav mot Krekar. 

Saken oppdateres.

Hele Norges coronakart