Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar kan utleveres til Italia, mener lagmannsretten

Forkastet Krekars anke.

KAN UTLEVERES: Borgarting lagmannsrett har bestemt at Mulla Krekar kan utleveres til Italia. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KAN UTLEVERES: Borgarting lagmannsrett har bestemt at Mulla Krekar kan utleveres til Italia. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar kan utleveres til Italia og straffeforfølges der. Det slo Borgarting lagmannsrett fast fredag formiddag.

Krekar ble pågrepet natt til 12. november i fjor i likhet med en rekke menn i flere land i Europa. Pågripelsene var ledd i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi.

Siktet for terror

Italienske myndigheter hevder at Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, leder nettverket Rawti Shax. Italienske myndigheter har siktet Krekar for terror og krever ham utlevert.

Oslo tingrett fastslo i slutten av juni at vilkårene for utlevering er til stede.

Krekars advokat Brynjar Meling anket avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett. De har altså opprettholdt Oslo tingretts avgjørelse, og forkastet Krekars anke.

I kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett skriver de at «etter lagmannsrettens skjønn må hensynet til rask og fullstendig opplysning av saken, samt hensynet til det internasjonale strafferettssamarbeidet, slå igjennom da det klart taler for at straffeforfølgning skjer i Italia. Lagmannsretten viser i denne forbindelse særlig til at Najumuddin Farah Ahmad er siktet for alvorlige straffbare forhold.»

Vil anke til Høysterett

VIL ANKE: Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, forteller til Dagbladet at de kommer til å anke lagmannsrettens avgjørelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL ANKE: Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, forteller til Dagbladet at de kommer til å anke lagmannsrettens avgjørelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Nå varsler Brynjar Meling at han vil anke også denne avgjørelsen.

- Vi reagerer sterkt på saksbehandlingen i saken, og her vil vi særlig framheve to forhold, sier Meling til Dagbladet og fortsetter:

- For det første hadde vi anmodet om muntlige forhandlinger, noe som åpenbart er nødvendig i denne saken. Når det ble klart at vi ikke fikk dette, ba vi om at behandlingen utstod til lagmannsretten hadde fått tilgang til våre oversettelser av det materialet som forsvarerne har fått tilgang på, sier Meling.

Materialet han sikter til, er opptak fra romavlytting PST har gjort av Krekar mens han sonet i Kongsvinger fengsel. Opptakene har vært sentrale i PSTs behandling av saken, som prosederte på vegne av italienske myndigheter i tingretten.

Avviser feiltolking

I anken til Borgarting lagmannsrett anførte Meling at dette materialet var feil oversatt og feil gjengitt i den italienske kjennelsen.

- At lagmannsretten ikke ville vente på dette, er i seg selv en saksbehandlingsfeil, sier Meling.

Lagmannsretten avviser dette i sin egen kjennelse.

«Lagmannsretten kan ikke se at det er fremkommet noe i støtteskrivene som er egnet til å så tvil om tingrettens vurdering om at det er liten sannsynlighet for at etterforskningsmaterialet er enten fabrikkert, uriktig oversatt eller feiltolket», heter det i den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!