MÅ BETALE: Mulla Krekar må betale erstatning til Halmat Goran.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ BETALE: Mulla Krekar må betale erstatning til Halmat Goran. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Mulla Krekar må betale erstatning. - Vil bli anket, sier Meling

Det melder Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar må betale oppreisning til Halmat Goran, selv om Krekar i mars ble frikjent for trusler mot kurderen, melder Aftenposten.

Dommen vil bli anket, sier Krekars forsvarer, Brynjar Meling, ifølge avisa.

- Dommen er feil, da den er skyldkonstaterende. Den krenker således uskyldspresumpsjonen, og vil bli anket, sier Meling til Aftenposten.

Erstatningssummen blir imidlertid satt ned fordi bakgrunnen for truslene i februar 2015 var Halmat Gorans egne handlinger, uttaler Borgarting lagmannsrett i dommen. Mulla Krekar er dømt til å betale 40 000 kroner, skriver Aftenposten.

Ifølge norsk rettspraksis kan man dømmes til å betale erstatning, selv om man er frikjent for en handling. Dette ettersom det er et lavere beviskrav i sivile saker, sammenliknet med straffesaker.

«I strafferetten gjelder et svært strengt beviskrav. Enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode. Dette innebærer at retten, for å straffedømme, må være praktisk talt sikker på at både de subjektive og objektive straffbarhetsvilkårene er oppfylt». I sivile saker er hovedregelen at det bare kreves alminnelig sannsynlighetsovervekt, men i saker der noen er anklaget for å ha begått noe «særlig klanderverdig», gjelder imidlertid et skjerpet beviskrav og det må foreligge «klar sannsynlighetsovervekt» for at tiltalte har foretatt den handlingen kravet bygger på, skriver Aftenposten.

Krekar ble i midten av mars frikjent for truslene mot Goran. Kurdiske Goran krevde mellom 130 000 og 150 00 kroner i erstatning fra Krekar, men fikk altså 40 000 kroner av Borgarting lagmannsrett.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram