Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar nekter å svare i retten

Vil ikke engang oppgi personalia til dommeren.

I RETTEN IGJEN: På ny må mulla Krekar (56) svare for trusler i Oslo tingrett. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB SCANPIX
I RETTEN IGJEN: På ny må mulla Krekar (56) svare for trusler i Oslo tingrett. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mulla Krekar (56) slo tidlig an tonen under rettssaken mot ham i Oslo tingrett, som startet i dag.

- Jeg vil ikke svare på noe som helst her, meddelte han, og nektet sågar å oppgi sine personalia til dommer Heidi Heggdal.

Krekar ville heller ikke svare på om han erklærer seg skyldig eller ikke skyldig etter tiltalen, som ble lest opp av aktor Marit Bakkevig.

56-åringen, som sitter sammen med en tolk og sine forsvarere Arvid Sjødin og Brynjar Meling, meddelte imidlertid at han ønsker å redegjøre for sine synspunkter. Dommer Heggdal varslet at han vil få anledning til det på et seinere tidspunkt under rettssaken.

- 43 ganger har han møtt i norsk rett, og føler han ikke noen gang er blitt hørt; derfor anser han det som meningsløst å si noe nå, sier Krekars forsvarer Arvid Sjødin til Dagbladet.

Bhatti i salen En rekke antatte støttespillere av Krekar, bl.a. tidligere terrortiltalte Arfan Bhatti, følger saken i tingretten. Alle som skal inn i rettssalen, må gjennom en grundig sikkerhetssjekk, og Bhatti ble nektet å ta med seg en gave han har med seg.

- Er du her som Krekars støttespiller?

- Jeg er her for å følge saken, svarer Bhatti på Dagbladets spørsmål.

56-årige Najmuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter, er tiltalt for det aktoratet ser som trusler mot bl.a. tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, norske politifolk og norske interesser i utlandet.

I tillegg er han tiltalt for å ha ødelagt et TV-kamera tilhørende TV 2 samt ha kommet med trusler mot tre kurdiske menn han allerede er dømt for å ha drapstruet, og for å ha forsøkt å påvirke et vitne.

Andre rettssak i år Dette er den andre rettssaken i år der Krekar må svare for trusler. 26. mars ble han dømt til fem års fengsel for å ha truet bl.a. Høyres leder Erna Solberg, og ble arrestert av politiet dagen etter. Han har siden sittet i varetekt, uten tilgang på Internett - av hensyn til at påtalemakten mener han har brukt nettfora til å spre truslene han nå er tiltalt for.

Krekar har anket dommen han fikk i mars, og ankes også dommen etter den pågående tingrettssaken, vil trolig de to sakene bli behandlet samtidig.

Det er satt av fire dager til rettssaken. Blant vitnene er terrorekspert Brynjar Lia fra Forsvarets forskningsinstitutt, som tidligere i år ble ført som forsvarets vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media