Mulla Krekar pågrepet i natt, siktet for å ha planlagt terror i Italia

Italia vil ha ham utlevert. Krekar soner allerede en dom for trusler i Norge.

SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING:  Ifølge TV2 ble Mulla krekar i natt pågrepet i fengsel og siktet for å ha planlagt et terrorangrep i Italia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING: Ifølge TV2 ble Mulla krekar i natt pågrepet i fengsel og siktet for å ha planlagt et terrorangrep i Italia. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det melder TV 2, som skriver at Norge og Italia i lengre tid har jobbet med å få Krekar utlevert. Nå har de inngått en avtale om utlevering, som retten må godkjenne.

Norske myndigheter har siden 2003 forsøkt å få Krekar ut av Norge. Nå har de inngått en avtale med Italia om at han kan utleveres dit.

Tre i Norge To andre personer er også blitt pågrepet i Norge i natt, som en del av pågripelsen av 17 personer i en stor internasjonal antiterroraksjon. De italienske etterforskerne beskriver Krekar som lederen av en organisasjon med flere celler over hele Europa, som har holdt tett kontakt via internett. Det skriver nyhetsbyrået ANSA.

- Sammen med beredskapstroppen har vi bistått italienske myndigheter med pågripelse av tre personer og ransaking, sier Siv Alsén, pressetalskvinne i PST, til Dagbladet.

De tre blir framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i morgen.

- Har PST vært med på etterforskningen?

- Vi har etterkommet en rettsanmodning fra italienske myndigheter, sier Alsén.

Dømt for trusler Den 30. oktober ble den selvutnevnte mullaen dømt til halvannet års fengsel i lagmannsretten for trusler og oppfordring til straffbare handlinger.

Det politiet mener må tolkes som trusler kom i et NRK-intervju i februar i år, hvor Krekar sa at enhver som har kjennskap til en kurderes dødsdom, «står fritt til å drepe ham». Han uttalte videre at han ville sende en «gave» til den som dreper vedkommende.

Krekar satt altså fengslet da han ble pågrepet i natt. Meling stiller spørsmål ved om det var nødvendig å pågripe Krekar i fengslet.

- Han satt allerede i fengsel i Kongsvinger. De hadde kontroll på ham. Det hadde ikke vært noe problem å gjøre dette på en enklere måte. Politiet og myndighetene har prøvd å gjøre et poeng ut av Krekars rolle. Men de velger selv å konsekvent bruke metoder som skaper blest og oppmerksomhet. I den grad han har en posisjon har myndighetene og PST vært med på å bidra til det, sier Meling til Dagbladet.
 
Jobbet med Italia-avtale Allerede i februar i år kom det fram at regjeringen i lengre tid hadde jobbet med å få Krekar sendt til Italia.

- Det skal være «saker i Italia» som gjør at italienske sikkerhetsmyndigheter finner Krekar interessant og at en overføring diskuteres, erfarte Aftenposten da.

Italienske myndigheter kaller operasjonen «Jweb» og de slo i dag tidlig til i sju ulike land. Det er pågrepet folk i Norge, Italia, Sveits, Storbritannia, Finland og Tyskland.

Italienske etterforskere Krekars advokat har tidligere sagt til VG at Krekar var i Italia fra 1992 til 1993.

Krekar bygde fra 1991 til 2002 opp og ledet den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Italienske etterforskere deltok i et rettslig avhør av Krekar i 2003, hvor de spurte om Krekars bånd til terrorister i Italia. Da skal rundt 40 personer ha blitt rekruttert og dratt fra Italia til islamistgruppa som Krekar startet opp.

Krekar hadde på den tiden nettopp kommet tilbake fra Norge, etter å ha sittet fengslet i Nederland i fire måneder. Han ble avhørt av PST flere ganger, mistenkt for terrororganisering, men aldri siktet eller dømt for noe. Han ble imidlertid utvist fra Norge, av hensyn til rikets sikkerhet.

De italienske etterforskerne mente i 2003 at terrorceller i Italia hadde bånd til Norge, på grunn av flere telefonsamtaler hit. 

Forsøkt sendt nordover Tidligere i år forsøkte myndighetene å tvangsflytte Krekar til Kyrksæterøra, blant annet for å få ham vekk fra Oslo og det som ble beskrevet som et ekstremt miljø på Østlandet. Men de vant ikke fram i lagmannsretten, og unnlot å anke til Høyesterett.

Lagmannsretten kom i sin kjennelse med kritikk av at justisdepartementet instruerte politiet i saken uten at de hadde kompetanse til det.