Mulla Krekar pågrepet

Den kurdiske geriljalederen Mulla Krekar er pågrepet i Iran og sendt til Amsterdam. Han kan bli sendt videre til Norge der hans kone og fire barn bor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iranske myndigheter besluttet i går kveld å utvise Krekar fra Iran, skriver Aftenposten. Han ble raskt satt på et fly til Amsterdam i Nederland, der han ble pågrepet av nederlandsk politi.

Utenriksdepartementet er informert om pågripelsen, men ønsker foreløpig ikke å uttale seg noe mer om hva som nå kommer til å skje i saken.

Vaktsjef Åge Ødegaard ved Gardermoen politistasjon sier til NTB at han ikke er kjent med disse opplysningene.

- Men vi er klar over at han kan komme, og følger med ut fra det. Skulle han dukke opp, vil han bli innbrakt, sier Ødegaard.

Arrestert på flyplassen

Den arabiskspråklige avisa Al-Hayatt i London opplyser at Krekar ble arrestert da han ankom Teheran med fly fra et europeisk land. Ifølge høytstående kilder i Irans hovedstad tok de lokale myndighetene straks kontakt Interpol.

Deretter ble mullaen satt på første fly til Amsterdam, og er trolig på vei videre til Oslo.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har etterforsket mulla Krekar i lang tid, blant annet etter straffelovens paragraf 104 a. Paragrafen omhandler delaktighet i en organisasjon av militær karakter.

Ba om utvisning

Etter at Krekar ble avslørt som en geriljaleder som knyttes til Osama bin Laden, har kona og barna hans gått i dekning. De er norske statsborgere.

Krekar risikerer å miste sin oppholdstillatelse i Norge og sine norske reisedokumenter. I går skrev VG at Kommunal- og regionaldepartementet på ettårsdagen for terrorangrepene 11. september instruerte Utlendingsdirektoratet til å fatte utvisningsvedtak mot mullaen. Utenriksdepartementets talsmann vil ikke kommentere overfor Aftenposten om et vedtak er fattet i saken.

Da Dagbladet snakket med Krekars kone for to uker siden, sa hun at hun fryktet utvisning. Les hele intervjuet her.

Anklaget for massakre

Det amerikanske føderale politiet FBI er svært interessert i mulla Krekar og hans organisasjon. Det er ventet at Politiets sikkerhetstjeneste vil avhøre Krekar om han blir utlevert til Norge. Hans organisasjon er knyttet til terrornettverket al-Qaida og produksjon av kjemiske våpen i nord-Irak.

Mulla Krekar heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad og kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. 46-åringen leder geriljagruppen Ansar al-Islam som kjemper om kontrollen i det kurdiske området i Nord-Irak. Mullaen skal ha rundt 500 soldater under sin kommando, og nær tilknytning til Osama bin Ladens nettverk. Krekars styrker er beskyldt for å ha eksperimentert med kjemisk krigføring i kampene mellom rivaliserende kurdiske grupper inne i Nord-Irak.

Mulla Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad, bosatt i Oslo, var ikke kjent med pågripelsen av broren i går kveld, skriver Aftenposten i dag.

<B>TIL NORGE? </B>Ifølge iranske myndigheter er mullah Krekar satt på et fly til Amsterdam, og videre til Oslo.