Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar sendt til Italia

Najumuddin Faraj Ahmad er sendt til Italia med fly, og er i italiensk varetekt.

UTLEVERT: Mulla Krekar ble i fjor sommer dømt til tolv års fengsel for terrorforbund i Italia. Han anket dommen, og saken skal igjen opp for en italiensk domstol etter at den 63-årige irak-kurderen ble hentet fra varetekt i Oslo fengsel og utlevert til Italia. Video: Dagbladet TV Vis mer

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland bekreftet på en ekstraordinær pressekonferanse klokka 12.45 at Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som «Mulla Krekar» er sendt til Italia. 17 år etter at han første gang ble utvist fra Norge i 2003.

- Mulla Krekar er utlevert til Italia, opplyser justisminister Monica Mæland på en pressekonferanse torsdag.

Hun forteller at vedtaket om utlevering har vært utsatt fram til det var forsvarlig å utlevere ham til Italia. Dette er blant annet på grunn av coronasituasjonen.

Italia er det landet i verden som er hardest rammet av pandemien.

- Kan justisministeren garantere at Krekar ikke får coronavirus?

- Jeg kan ikke garantere noe som helst, sier Mæland til Dagbladet.

Hun understreker at departementet har fått forsikringer om at han blir godt ivaretatt.

- Vi mener det er forsvarlig å gjennomføre denne utleveringen. Han er nå i italiensk varetekt.

Utlevert innen fristen

Departementet har vært i kontakt med italienske myndigheter, som forsikrer om at Krekar vil bli godt og forsvarlig ivaretatt.

- Utleveringen har skjedd innenfor tidsfristen, understreker justisministeren.

Mæland forteller at det er viktig at de beslutninger som iverksettes gjennomføres, men vil ikke uttale seg om hvorvidt dette er en seier for regjeringen.

Krekar er dømt til tolv års fengsel i Italia. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax. Han ble pågrepet av PST i juli. Krekar har anket dommen.

- Italia er en rettsstat, et demokrati som er underlagt de samme juridiske og internasjonale forpliktelser som oss, blant annet knyttet til menneskerettigheter. Vi er trygg på at han får den behandlingen han skal etter de lover og regler som gjelder, sier hun om ankebehandlingen.

- Fått forsikringer

Krekar har sittet varetektsfengslet siden 15. juli i fjor. Onsdag denne uka ble varetekten forlenget til 10. april av Oslo tingrett. Da redegjorde de også for muligheten for utlevering.

- Situasjonen i Italia med corona-viruset har gjort at dato for utlevering ennå ikke er avtalt. PST er i dialog med Italia om dette og utlevering vil skje så snart det er tilrådelig for begge parter, skrev Oslo tingrett i sin kjennelse i går.

Ifølge kjennelsen er 63 år gamle Krekar i risikogruppa

- Det skal imidlertid påpekes at siktede er i risikogruppen ved smitte av covid-19, og det vises til legeerklæring av 17. mars 2020. Siktede har opplyst at han er kjent med 14 smittetilfeller i fengselet og også noen betjenter. Retten legger til grunn at påtalemyndigheten og fengselet legger til rette for og tar de forholdsregler som er nødvendig for at siktede ikke skal bli smittet, med risiko for alvorlig sykdom, skriver tingretten.

SKAL FORKLARE SEG: Mulla Kreka får tre timer til å forklare seg i retten tirsdag. Ifølge forsvarer Brynjar Meling kunne klienten hans holdt på mye lenger. Video: Per Ervland. Vis mer

Justisminister Monica Mæland sier på pressekonferansen at det er politiet i Norge og Italia som har gjennomført utleveringen.

- Hva er forsikringer fra Italia verdt når man ser kaostilstandene der?

- Vi har fått forsikringer fra italienske myndigheter og er trygge på det, sier Mæland.

- Men dere råder ikke oss andre til å reise dit?

- Vi mener vedtaket er forsvarlig gjennomført.

Krekar ble pågrepet for første gang i 2003, og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Siden da har han stått oppført på FNs terrorliste. Ifølge Mæland må Krekar søke om det om han vil tilbake til Norge.

SISTE: Mulla Krekar sendt til Italia. Video: Dagbladet TV / Bilde: Bjørn Langsem Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!