- Mulla Krekar skal ut

Den nye regjeringen fastholder vedtaket om at Mulla Krekar skal utvises fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norges nye arbeids- og sosialminister, Bjarne Håkon Hanssen (Ap), vil ikke benytte seg av muligheten til å gjøre om på vedtaket om å utvise Mulla Krekar.

Det kom fram da Hanssen informerte om den rødgrønne regjeringen syn på Krekar-saken under en pressekonferanse i ettermiddag, melder NRK.


Bjarne Håkon Hanssen sier valget i Irak vil bli avgjørende for når en utvisning kan finne sted.

- Så fort en folkerettslig anerkjent regjering er på plass i Irak, vil vi prioritere å få på plass en slik avtale, sa arbeids- og sosialministeren ifølge NRK.

- En trussel

Bakgrunnen for utvisningsvedtaket er at norske utlendingsmyndighetene mener Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet ettersom han har ledet den væpnede, islamistiske gruppa Ansar Al-Islam i kurdiske Nord-Irak. Krekar hevder på sin side at han kun ledet en frigjøringsbevegelse.

Tidligere kommunalminister Erna Solberg (H) besluttet i februar 2003 at mullaen skulle sendes ut av landet.

Krekar stevnet staten for å få vedtaket kjent ugyldig, men i september slo Oslo tingrett fast at utvisningsvedtaket var gyldig.

Ifølge dommen kan Krekar imidlertid ikke sendes til Irak dersom forholdene i landet er slik at han risikerer dødsstraff eller tortur.