Mulla Krekar varetektsfengslet i åtte uker

Ble pågrepet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mulla Krekar er varetektsfengslet for åtte uker.

Krekar ble i går pågrepet i sitt hjem i Oslo. Dagen før ble han idømt fem års fengsel for trusler. Det har også kommet fram at han så seint som lørdag kom med det Politiets sikkerhetstjeneste oppfatter som nye trusler.

I kjennelsen får PST medhold i sin påstand om åtte ukers varetekt for mullaen.

- Retten finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i 6 måneder, slik som beskrevet i siktelsen, heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Kan ha påvirket vitner
Retten finner videre ingen grunn til at Krekar ikke skal varetektsfengsles.

- Retten mener at varetektsfengslingen ikke vil være et uforholdsmessig inngrep sett på bakgrunn av de forhold siktede er domfelt for og alvorlighetsgraden til de nye forholdene han er siktet for, står det i kjennelsen.

Oslo tingrett mente også at Krekar kan ha forsøkt å påvirke vitner.

- Det kan ikke være tvilsomt at truslene ble opprettholdt mot de tre kurderne han var tiltalt for å ha truet. Truslene var egnet til å påvirke de tre som skulle forklare seg som vitner i straffesaken mot tiltalte.

Krekars forsvarer, Arvid Sjødin, er skuffet over varetektsfengslingen.

- Vi mener at den er lite begrunnet. Jeg vil ta en prat med Krekar og Meling (Krekars andre forsvarer, red.anm.) i morgen og vurdere om vi skal anke, sier Sjødin til Dagbladet.

- Vil klare seg fint
Sjødin har ikke fått pratet med klienten sin etter det ble klart at mullaen skal varetektsfengsles i åtte uker, men tror ikke fengsel blir noe problem.

- Jeg tror han vil klare seg fint, men det er selvfølgelig ikke ønskelig, sier han.

Selv om eksperter har spekulert i om Krekar ønsket å bli fengslet og på den måten bli en martyr, avviser Sjødin dette.

- Det tror jeg ikke noe på. Da ville han ikke sagt at han for eksempel kunne holde seg unna internett, mener Sjødin.

Krekar mener påtalemyndighetens ønske om at han ikke lenger skal ha tilgang på internett kan løses ved at han fratas internetttilgangen hjemme.

Sjødin mener også at åtte ukers varetekstfengsling er uforholdsmessig og ba om fire uker varetektsfengsling fordi han mener saken kan se annerledes ut etter at Krekar har vært i flere avhør.

Pågrepet i går
Mandag ble Mulla Krekar dømt til fem års fengsel for flere trusler mot balnt annet norske politikere. Mullaen anket dommen på stedet. 

I går ble han pågrepet i leiligheten sin og i dag ble han framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

PST ønsket å varetektsfengsle mullaen i åtte uker, og viser til at truslene, som er av samme type som han nylig blir dømt for, nå er utvidet til å gjelde alminnelige norske borgere. 

Politiet har i siktelsen referert til to uttalelser som Mullaen har kommet med gjennom chatte-kanalen PalTalk. Der skal mulla Krekar ha kommet med trusler som han sjøl mener er hypotetiske. 

Blant annet skal han ha sagt at dersom noen skulle kidnappe og holde nordmenn fengslet i en kjeller like lenge som han blir sittende i fengsel, enten det er fem eller ti år, vil det ikke skade hans sak.  

- Vår tur til å le
Krekar skal også, ifølge påtalemyndigheten, ha svart på spørsmål om bruk av kniv og granater. Han skal ha tilføyd at han så på dette som tenåringsmetoder. 

Dersom noen hadde tatt en nordmann til fange, hypotetisk sett, svarte mullaen dette:

- Da ville norske myndigheter komme måtte til Mulla Krekar for å forhandle. 

- Men da ville Mulla Krekar svart at det nå er vår tur til å le av dere. 

Med bakgrunn i dette mener påtalemyndigheten at det er framsatt genrelle trusler mot norske borgere. 

- Truende adferd over tid
Også i retten kom Krekar med en forklaring på sitt syn på sin og nordmenns trygghet. 

- Muslimer må gi trygghet til det land som har gitt dem trygghet. Så lenge jeg fikk trygghet og sikkerhet her, kunne nordmenn nyte det samme. 

Krekar snakket også om at fredelige demonstrasjoer er verdiløse, og at to millioner demonstranter er mindre virkningsfullt enn å si at ti sjølmordsbombere har kommet seg inn i Europa. 

Påtalemyndigheten vil ha åtte uker varektesfengsling fordi hans truende adferd har pågått over så lang tid at det å prøve spørsmålet på nytt om fire uker ikke vil ha noen hensikt.