Mulla Krekars menneskerett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nyhetsmagasinet Newsweek avslører at amerikanske myndigheter har tenkt på å kidnappe mulla Krekar og sende ham inn i USAs system av hemmelige fengsler i land som praktiserer hardhendte avhørsmetoder. Eller sagt på godt norsk, i fengsler der fangene blir torturert under avhør. President George W. Bush og hans talspersoner løy i flere år da de nektet for at det fantes et slikt hemmelig amerikansk gulag. Først etter at administrasjonen tapte sakene som menneskerettighetsorganisasjoner anla mot den i amerikanske domstoler, kom innrømmelsene og noen av fangene ble hentet opp fra fangehullene.

Det var til en slik «behandling» amerikanske myndigheter ville ha utlevert mulla Krekar. Krekar ble først utlevert fra Iran til Nederland. Mens han satt der, gjorde Jordan krav på å få ham utlevert på en siktelse for narkotikaforbrytelser. Den siktelsen stinker lang vei, og har aldri holdt for noen domstolsgranskning. Det har heller ingen andre av bevisene som er lansert mot Krekar.

Nå har det amerikanske finansdepartementet plassert ham på en liste over folk som bidrar finansielt til terror. USA har overtalt FN til å følge opp med å plassere Krekar på sin liste over terrorister. Problemet med disse listene er at de utløser sanksjoner uten at de som rammes har noen muligheter til å få prøvet bevisene. De er hemmelige.De amerikanske myndighetenes forsøk på å få fatt i mulla Krekar ved hjelp av tvilsomme siktelser, svakt bevisunderlag og planer om kidnappinger med og uten marinejegere på norsk jord, forteller en større historie om at kampen mot terroristene har løpt løpsk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer