Mulla Omars hemmelige opptrapping i Afghanistan

Slik skal Taliban-lederen nedkjempe Obama.

I ANGREPSPOSISJON: Det vil bli mer av dette, lover Taliban - hvert år. Dette arkivfotoet viser Taliban-styrker som angriper en landsby nord for Kabul i oktober 1996. Foto: Patrick de Noirmont/REUTERS/SCANPIX
I ANGREPSPOSISJON: Det vil bli mer av dette, lover Taliban - hvert år. Dette arkivfotoet viser Taliban-styrker som angriper en landsby nord for Kabul i oktober 1996. Foto: Patrick de Noirmont/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Gårsdagens terrorangrep mot politiskolen i Lahore var neppe slik Taliban-leder mulla Omar ville ønsket det.

I desember og januar, mens Barack Obama gjorde de siste forberedelser til å ta over som president, gjorde Taliban-leder mulla Omar sine taktiske trekk.

Fra sitt antatte skjulested i Quetta, Pakistan, sendte mulla Omar både brev og kurerer til sine allierte i stammeområdet til Afghanistan.

Taliban-lederen ba om stans i angrepene på pakistansk jord, og om talibansk forbrødring på tvers av grensa mellom Afghanistan og Pakistan.

Må krige i Afghanistan
Derfor har Taliban-ledere, parallelt med at Obama skal sende 17 000 flere soldater til Afghanistan, gått sammen om å skape et nytt og mer slagkraftig Taliban.

En ny og yngre generasjon av Taliban-kommandanter planlegger en opptrapping av veibomber og selvmordsangrep for å ramme amerikanerne, skriver The New York Times.

Den pakistanske grenen av Taliban har riktig nok alltid støttet kampen mot utenlandske styrker i Afghanistan, gjennom soldater, opplæring og logistikk.

Men de siste årene har pakistanske Taliban konsentrert seg om hjemlige forhold og bekjempelse av den pakistanske regjeringen.

I brevet fra mulla Omar oppfordres nå pakistanske Taliban til å skifte fokus.

«Dersom noen virkelig ønsker hellig krig, må han bekjempe okkupasjonsstyrkene inne i Afghanistan. Angrepene mot pakistanske sikkerhetsstyrker i stammeområdene og ellers i Pakistan skader krigen mot USA og Nato-styrkene i Afghanistan».

Det er den pakistanske journalisten og den anerkjente Taliban-eksperten Ahmed Rashid som siterer Omars brev.

Pakistansk trekløver
Tanken på et nytt Taliban med en ny strategi vekker bekymring i Afghanistan, der NATO-generaler advarer mot at konflikten vil forverre seg i løpet av året. En ny Taliban-allianse skaper også problemer for Pakistan, selv om aktivitetene rettes mer inn mot Afghanistan.

- Det kan godt hende dette vil gi oss et kort pusterom fra de militantes angrep, men hva det innebærer i form av nasjonal sikkerhet kan være langt mer alvorlig, sier en pakistansk tjenestemann til The New York Times.

Pakistansk Taliban ledes av tre krigsherrer, Baitullah Mehsud og hans to rivaler Maulvi Nazir og Hafiz Gul Bahadur. De holder til Sør- og Nord-Waziristan, i de urolige stammeområdene på grensa til Afghanistan.

Sent i desember og tidlig i januar ankom en utsending på seks mann til Waziristan.

Ny allianse
De var sendt på vegne av mulla Omar. Den afghanske Taliban-delegasjonen oppfordret de pakistanske Taliban-lederne til å komme til enighet, tone ned aktivitetene i Pakistan og hjelpe til med å slå tilbake mot det økte amerikanske militære nærværet.

Mehsud, Nazir og Bahadur var enige og i februar dannet de en ny allianse kalt Shura-e-Ittehad ul Mujaheddin eller Council of United Holy Warriors.

I en skriftlig erklæring, dekorert med tre sverd som symbolsk krysser hverandre, lovet de å legge til side interne stridigheter og i stedet rette oppmerksomheten mot de USA-ledete styrkene i Afghanistan.

Alliansen har også bedt om en våpenhvile med den pakistanske hæren i det lutfattige Bajaur-distriktet, der hæren har gjennomført en storoffensiv siden august i fjor.

Dette skiftet i strategi kan også forklares ut fra behovet for å forbedre egen sikkerhet. I løpet av de siste månedene er Waziristan utsatt for flere enn 30 angrep fra amerikanske ubemannede fly. Flere av disse angrepene har vært rettet mot Mehsud og Nazir.

Kanskje er det nettopp derfor Mehsud har påtatt seg ansvaret for gårsdagens terrorangrep, og truer med nye angrep dersom det ikke blir stans i angrepene fra amerikanske droner.

Har tapt kontrollen
Mens mulla Omar har lykkes med å bygge allianse, har den ferske og hardt prøvede regjeringen til president Asif Ali Zardari i mellomtiden mistet kontroll til en annen gren av pakistanske Taliban.

I den strategisk viktige Swat-dalen har Maulana Fazlullah, godt hjulpet av usbekere, tsjetsjenere og arabere, kjempet blodige kamper mot hæren de siste to årene. I fjor endte det med at hæren trakk seg tilbake. Da var 1200 sivile liv gått tapt og 350 000 av en befolkning på 1,5 millioner hadde flyktet, skriver Taliban-kjenneren Ahmed Rashid.

Fazlullah har sprengt 200 jenteskoler i lufta, hengt politimenn og lærere og satt opp shariadomstoler. Nå driver han i praksis en regjering parallelt med Zardaris regjering, og har innført et islamsk styre i Swat-dalen.

Zardaris regjering har med andre ord kapitulert og gitt etter for Talibans krav for å unngå mer vold, mener Rashid.

Pakistan del av problemet
Det er på bakgrunn av de enorme utfordringene i stammeområdene, både på pakistansk og afghansk side, at Obama-regjeringen har tredoblet støtten til Pakistan.

Pakistan er jevnlig blitt beskyldt for å gjøre for lite for å bekjempe al-Qaida og Taliban, og for å være et arnested for militante islamister.

Den ikke-militære støtten skal bidra til blant annet utdanning og gjenoppbygging av det pakistanske samfunnet.

Målet er også at hjelpen skal gi økt oppslutning om Zardaris skjøre regjering. Pakistan vil derfor utvilsomt være et tema når 72 nasjoner skal diskutere Afghanistan-spørsmålet i Haag i dag.

- Bare det faktum at de er her viser at verden ikke har glemt Afghanistan, og at nå er vi klar over at Pakistan er en del av problemet, sier USAs spesialutsending Richard Holbrooke i forkant av møtet, ifølge AP.

Og mens Vesten legger sin strategi for hvordan de skal demme opp for terroren i Afghanistan og Pakistan, legger mulla Omar og Taliban sine planer. Amerikanerne frykter Omar har et comeback på gang.

- Omar er vanskelig å knekke, og han synes å mene at han burde styre Afghanistan alene, og viser ingen tegn til å ta til takke med noe annet, sier en bekymret CIA-sjef, Dennis Blair.


ET SJELDENT SYN: Dette arkivfotoet er et av de få bildene som finnes av Taliban-leder mulla Omar. Foto: AP Photo/File/SCANPIX
ET SJELDENT SYN: Dette arkivfotoet er et av de få bildene som finnes av Taliban-leder mulla Omar. Foto: AP Photo/File/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer