Mullah Krekar tapte utvisningssaken

Fikk ikke medhold i saken mot staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dommen i saken falt torsdag ettermiddag. Dermed blir vedtaket om utvisning stående og Mullah krekar kan kastes ut av Norge.

Krekar stevnet den norske stat for å få gjort om utvisningsvedtaket mot seg, men Oslo Tingrett frifinner staten.

I dommen skriver tingrettsdommer Tine Kari Nordengen blant annet:


"Saksøkeren kan etter dette ikke gis medhold i at Utlendingsnemndas vedtak må kjennes ugyldig som følge av feil i faktum."

Anker dommen

Dommen kan ankes i lagmannsretten, noe Krekar trolig vil gjøre.

- Jeg forholder meg til dommen, og jeg vil informere klienten min om resultatet senere i dag. Mitt råd vil være at han anker, sier Krekars advokat Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen. 


- De bevisene jeg har sett, gir ikke grunnlag for å si at Krekar er en fare for Rikets sikkerhet. Det domstolen har sagt, er at den ikke kan overprøve beslutningen som er tatt, og at vi må stole på vurderingen som kommunalministeren har foretatt, sier Meling.

Krekar kan imidlertidig ikke kastes ut, så lenge saken går for en norsk rett. Derfor vil det trolig gå lang tid før utkastelsen blir en realitet.

ANLA SAK MOT STATEN:  Mullah Krekar anla sak mot staten etter at de vedtok å kaste ham ut av landet. Torsdag ettermiddag ble det klart at han tapte saken og kan kastes ut av landet. Her fra rettssaken, med Erna Solberg i bakgrunnen. Foto: SCANPIX
ANLA SAK MOT STATEN: Mullah Krekar anla sak mot staten etter at de vedtok å kaste ham ut av landet. Torsdag ettermiddag ble det klart at han tapte saken og kan kastes ut av landet. Her fra rettssaken, med Erna Solberg i bakgrunnen. Foto: SCANPIX Vis mer

Men han slipper å betale saksomkostninger. Retten mente nemlig at han haddet god nok grunn til å få prøvd utvisningsvedtaket rettslig.

Staten ser på Krekar som en trussel mot rikets sikkerhet, fordi han har ledet en væpnet motstandsbevegelse i kurdiske Nord-Irak. Det var dette hensynet tingrettsdommer Tine Kari Nordengen, la til grunn i dommen sin.

Krekar på sin side hevder han kun ledet en nasjonal frigjøringsbevegelse.

Dagbladet.no kommer med mer