Mullah Omar tror på seier

Talibans legendariske leder Mullah Omar bruter lydmuren, og sier at fundamentalistenes seier i Afghanistan er nær.

FILE - This undated photo reportedly shows the Taliban supreme leader Mullah Omar. Afghan President Hamid Karzai said in an interview with The Associated Press Thursday, Dec. 3, 2009 that he would do "whatever it takes" to bring peace, including meeting with Taliban leader Mullah Omar. (AP Photo/File)
FILE - This undated photo reportedly shows the Taliban supreme leader Mullah Omar. Afghan President Hamid Karzai said in an interview with The Associated Press Thursday, Dec. 3, 2009 that he would do "whatever it takes" to bring peace, including meeting with Taliban leader Mullah Omar. (AP Photo/File)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mullah Omar er det enøyde helten fra mudjahedins kamp mot de sovjetiske okkupantene i krigen fra 1979 til 1989, som ble Talibans leder, og styrte Afghanistan med jernhånd etter å ha tatt makta i mesteparten av landet. Men etter den USA-ledete injasjonen i 2001 har verden bare hørt fra ham en eller to ganger.

Slutt på ramaden
Inntil nå. I en kunngjøring offentliggjort på jihaddistiske nettsteder, og gjengitt av det USA-baserte Site Intelligence Group, som driver terrorovervåking, sier Mullah Omar at president Barack Obama må trekke sine soldater ut av Afghanistan «betingelsesløst og så snart som mulig,» melder BBC. Han velger avslutningen av den hellige måneden for muslimer, ramadan, som riktig tidspunkt for å bryte flere års taushet.
- Vår islamske nasjons seier over den vantro invasjonsstyrken er nært forestående, og den drivende kraften bak nette er troen på hjelp fra Allah og samhold blant våre egne, sier Omar.
Mullah Omar er ideologen bak Talibans terror-styre i Afghanistan før den USA-ledete invasjonen, høsten 2001. Sharia-lover, med steining av forbrytere eller folk som hadde vært utro, forbud mot at jenter tok utdanning, og pisking av menn som tillit seg å barbere seg, og ikke lot skjegget gro, hørte til dagens orden i Taliban-staten.
Og slik Omar ordlegger seg er det slike tider Afghanistan står foran hvis Taliban en gang til vinner en borgerkrig i Afghanistan.
- I tida som kommer vil vi forsøke å etablere et islamsk, uavhengig, perfekt og sterkt system, siar Omar, blant annet.

Skjebnetid
Denne sommeren er en skjebnetid for Afghanistan. President Obama sendte ytterligere 30 000 amerikanske soldater til Afghanistan i vinter i et forsøk på å starte en militær offensiv som skulle drive Taliban ut av sine kjerneområder i sør, og forsøke å skape en administrasjon som skulle gi sivilbefolkningen sikkerhet. Talibans strategi har vært å bruke terror og trussler mot sivilbefolkningen for å presse dem til lojalitet.
Men USAs offensiv har ikke vært en udelt suksess, selv om det i år har stårr 150 000 ISAF-soldater i Afghanistan. Obamas nye øverstkommanderende i landet, general David Petraeus, innrømmer langt på vei vanskelighetene når han snakker om at USA og deres allierte de siste månedene har hatt «områder med framgang.»
Spørsmålet er også om ISAF-soldatene og den afghanska regjeringshæren har hatt framgang med å vinne sivilbefolkningens hjerter.
Mullah Omars beskjed til omverdenen idag kommer på et delikat tidspunkt. Barack Obama har sagt han vil starte amerikansk tilbaketrekking i juli 2011, hvis forholdene ligger til rette for det. Afghanistans president Hamid Karzai har sagt at USAs tidfestelse av sin tilbaketrekking har vært en gavepakke til Taliban. Det er den gavepakken Mullah Omar nå gir videre til sine menn, når han ber dem holde ut litt til.