Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Multippel Sklerose på frammarsj

Forekomsten av multippel sklerose (MS) øker i Norge. Spesielt stor er økningen på Vestlandet, viser nye undersøkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både årsaken til MS og årsaken til økningen i MS-forekomsten i seks undersøkte fylker er en gåte.

- Noe svar har vi ikke. Det jobbes ut fra flere teorier, men det er ennå ikke funnet noe spesielt mønster som forklarer MS-gåten, sier nevrolog Astrid Edland på Buskerud sentralsykehus til Dagbladet.

Flest i Oslo

Den første store undersøkelsen av MS-forekomsten i Oslo, viser at hovedstaden har flest tilfeller av den fryktede og invalidiserende sykdommen. Tallet er målt i antall sykdomstilfeller pr. 100000 innbyggere.

Foruten Oslo, er fylkene Hordaland, Vestfold, Møre og Romsdal, Troms og Finnmark undersøkt.
De endelige tallene vil ikke bli publisert før om noen måneder. - Det vi kan si om Oslo er at det er skjedd en økning, sier overlege Elisabeth Gulowsen Celius på nevrologisk avdeling, Ullevål sykehus.

MS-rammede i Oslo skal nå få utdelt spørreskjema hvor de blant annet skal opplyse om hvor de er født og oppvokst.

- Spørreskjemaene vil forhåpentligvis hjelpe oss i arbeidet med å finne årsaken til forskjellene i forekomst i Norge, sier Gulowsen Celius.

En klar tendens, ifølge de nye undersøkelsene, er at det er en betydelig økning i MS-tilfeller på Vestlandet.
- Økningen er stor og helt spesiell for denne landsdelen. Trolig er det et tidsspørsmål før Vestlandet kommer på samme nivå som Østlandet, sier overlege Marit Grønning på nevrologisk avdeling på Haukeland sykehus.

Norge på topp

De nye dataene, som er sammenstilt med studier gjort midt på 80-tallet, viser at sykdommen øker i samtlige fylker. Lavest er økningen i Troms og Finnmark.

Sammen med blant andre Danmark, Island, Færøyene og Nordsjø-landene har Norge den høyeste forekomsten av MS i verden.

Hvert år oppdages det rundt 20 nye tilfeller av MS her til lands. Det totale antallet MS-rammede i Norge er anslått til mellom 4000 og 6000.

Hele Norges coronakart