Danske forskere slår vannalarm:

Multiresistente bakterier sprer seg via avløpsvannet

- Vi har samme situasjon i Norge, sier professor.

RASKT: Denne videoen fra Harvard viser hvor raskt en E. coli-bakterie kan utvikle kraftig resistens. Video: Harvard Medical SchoolVis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Danske forskere ved København universitets biologisk institutt gikk torsdag ut med oppsiktsvekkende oppdagelser om multiresistente bakterier. Universitetets undersøkelser har avdekket at bakterienes evne til å utvikle multiresistens er langt større enn hva man tidligere har trodd.

I tillegg sprer antibiotikaresistente bakterier seg via avløpsvannet. Det skriver danske Information.

Utviklinga innen multiresistente bakterier har tidligere blitt omtalt som en av de største truslene mot global helse av WHO. Professor ved universitetet, Søren Sørensen, sier til det danske tidsskriftet at han håper deres nye avsløringer kan bidra til å løse utfordringene man opplever som følge av bakteriene.

- Når man tar en antibiotikapille, vil mye av antibiotikaen bli igjen i tarmen og magen, hvor det ikke nødvendigvis er noen sykdomsframkallende bakterier, men mange andre bakterier. Disse vil enten dø eller utvikle resistens, forklarer Sørensen til Information.

- Undervurdert smittekilde

Professor og overlege ved avdeling for mikrobiologi ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, Tone Tønjum, sier til Dagbladet at funnene langt ifra er unike for Danmark, og at situasjonen i er den samme i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer