TERRORISERTE EN HEL BY: Indiske soldater omringet hotellene Taj Mahal Palace og Oberoi Trident i Mumbai i Mumbai 29. november i fjor, etter at væpnede menn hadde tatt seg inn på hotellene og tok gisler. I en rapport som har blitt lekket fra pakistanske myndigheter, skal angrepet ha blitt delvis planlagt i et europeisk land. Foto: AFP PHOTO/PEDRO UGARTE/SCANPIX
TERRORISERTE EN HEL BY: Indiske soldater omringet hotellene Taj Mahal Palace og Oberoi Trident i Mumbai i Mumbai 29. november i fjor, etter at væpnede menn hadde tatt seg inn på hotellene og tok gisler. I en rapport som har blitt lekket fra pakistanske myndigheter, skal angrepet ha blitt delvis planlagt i et europeisk land. Foto: AFP PHOTO/PEDRO UGARTE/SCANPIXVis mer

- Mumbaiangrepet ble planlagt i Europa

Pakistansk rapport om terrorangrepet som kostet 171 mennesker livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet.no): Pakistanske myndigheter medgir at terrorangrepene i Mumbai var delvis planlagt i Pakistan, melder AP.

Samtidig skal store deler av terrorangrepet skal ha blitt planlagt utenfor Pakistans grenser, ifølge en offentlig rapport som i går ble lekket til pakistanske medier.

Ifølge  New York Times skal angrepene ha blitt delvis planlagt i ett ikke-navngitt europeisk land og i Dubai. Terroristene skal dessuten ha brukt Bangladesh for logistisk støtte.

Pakistansk kuvending
171 mennesker mistet livet da ti terrorister slo til mot luksushoteller, sykehus, utesteder og trafikknutepunkt i Indias finanshovedstad 26. november i fjor.

India var raskt ute med å hevde at pakistanere sto bak angrepet.Pakistan har på sin side hele tiden benektet at angrepet har blitt planlagt innenfor landets grenser, selv om Ajmal Amir Kasab (21), den eneste av de ti terroristene som overlevde terrorangrepet og som nå er i indisk varetekt, er pakistansk statsborger.

Rehman Malik, en av toppene innen det pakistanske innenriksdepartementet, opplyser imidlertid i dag at enkelte sider ved angrepet ble planlagt i Pakistan, og at de har flere mistenkte i varetekt.

- Hamad Ameen Sadiq, som bidro til å finansiere terrorangrepet i Mumbai, har blitt anholdt, sa Malik ifølge NDTV.com

Ifølge de foreløpige konklusjonene av etterforskningen som ble lekket til nasjonale medier i går, skal minst fem av de ti personene som utførte selve terrorangrepet, ha vært pakistanske statsborgere.

- Haler ut tiden
Etterforskningsresultatene som ble lekket skulle egentlig ha blitt offentliggjort denne uken. På mandag erklærte imidlertid regjeringen at de trengte flere beviser fra India for å kunne fortsette etterforskningen.

Indiske myndigheter hevder imidlertid at forespørselen kun et er forsøk på å hale ut tiden.

- Det er nødvendig at Pakistan handler i stedet for å utsette og forvirre, sier statssekretær Anand Sharma i det indiske utenriksdepartementet til AFP.

124 arrestert
Pakistan understreker at de vil gjøre sitt ytterste for å finne ut hvem som står bak angrepet.

I desember sa Kasab i avhør at han og de andre ble trent av pakistanske Lashkar-e-Taiba, en geriljagruppe som ønsker India ut av indisk Kashmir. Etter stort press fra blant andre USA og India, har Pakistan slått hardt ned på skoler, kontorer og veldedige organisasjoner med tilknytning til Lashkar-e-Taiba.

Så langt har minst 124 pakistanere blitt arrestert og avhørt i forbindelse med terrorangrepet.

REHMAN MALIK: Medgir at angrepet ble delvis planlagt i Pakistan. Foto: Scanpix
REHMAN MALIK: Medgir at angrepet ble delvis planlagt i Pakistan. Foto: Scanpix Vis mer