Mumia kan slippe henrettelse

Den svarte amerikanske journalisten og Black Panther-aktivisten Mumia Abu-Jamal ble dømt til døden for 20 år siden. I går kveld satte en dommer dødsstraffen til side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Abu-Jamal er dømt for overlagt drap på politimannen Daniel Faulkner i Philadelphia. Henrettelsen skulle funnet sted 2. desember for to år siden.

Da hadde Mumia, som han heter blant sympatisørene, brukt opp ankemulighetene. Men dommer William Yohn jr. besluttet at henrettelsen skulle utsettes.

I dag avga Yohn en 272 siders kjennelse der det heter at Abu-Jamal har krav på en ny behandling av straffeutmålingen. Den må holdes innen seks måneder. Hvis ikke omgjøres straffen automatisk til livsvarig fengsel.

Yohn opprettholdt selve dommen som sier at Abu-Jamal er skyldig.

Den svarte radioreporteren er kjent skyldig i å ha skutt Faulkner tidlig om morgenen 9. desember 1981, da Faulkner hadde stoppet Mumias bror for en trafikkforseelse.

Les mer:

Dommer Yohns kjennelse(Acrobat Reader)
Mumias støttegrupper Mumias motstandere

Abu-Jamal ble funnet på fortauet rett ved Faulkner og hadde et skuddsår fra politimannens våpen. Mumias 38. kaliber våpen ble funnet ved siden av ham med alle fem patroner avfyrt.

Protest

Dødsdommen har ført til mange protester, særlig i Europa. Blant amerikanske dødstraffmotstandere har det rådd en tydelig uvilje mot å engasjere seg i saken hans. Delvis fordi den er blitt så politisert, devis fordi mange aktivister er overbevist om hans skyld.

Abu-Jamal har aldri selv villet forklare hva som skjedde den skjebnesvangre morgene. Forsvarerne hans mener vitner kan bekrefte at en annen person skjøt Faulkner.

STØTTE:Blitzere for Mumia på taket over inngangen til USAs ambassade i Oslo i april i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer