Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Munch-forhandler tatt for utpressing

En mann i 40-åra, som skulle kjøpe tilbake «Skrik» og «Madonna», er siktet for utpressing mot mangemillionæren Nordahl Heyerdahl-Larsen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det har selvfølgelig vært en ubehagelig situasjon, men jeg har stolt på politiet og at de hadde kontroll med utpresserne. Jeg er svært fornøyd med måten politiet har håndtert saken, sier Nordahl Heyerdahl-Larsen til Dagbladet.

Heyerdahl-Larsen vil ikke kommentere sin egen økonomiske situasjon, men etter det Dagbladet erfarer skal han ha lagt seg opp millioner på sin forretningsvirksomhet i Norge og i utlandet innen IT, finans og eiendom.

Etter det Dagbladet kjenner til skal utpresserne bare ha rettet truslene mot Heyerdahl-Larsen personlig, ikke mot familien eller ansatte i virksomhetene.

Heyerdahl-Larsen skal ha spilt på lag med politiet fra starten av og orientert dem om innholdet i truslene etter hvert som de ble mer konkrete.

Heyerdahl-Larsen er lettet over at utpresserne er tatt.

-  Nå prøver jeg bare å gå videre uten at det som har skjedd skal prege meg for mye, sier han.

Ubehagelig

En av de pågrepne omtales som «Edderkoppen». Han har tidligere deltatt i forhandlingene for å skaffe tilbake «Skrik» og «Madonna». Mannen ble arrestert i går ettermiddag sammen med ytterligere to personer. Etter det Dagbladet får opplyst, skal de ifølge politiet ha forsøkt å presse Nordahl Heyerdahl-Larsen for rundt 70 000 kroner. Dette beløpet skal være grunnlaget for arrestasjonen, men Dagbladet får opplyst fra informerte kilder at det reelle beløpet er 3,6 millioner kroner.

 LETTET : Forretningsmannen Nordahl Heyerdahl-Larsen skal ha spilt på lag med politiet fra første stund og orientert dem om innholdet i truslene etter hvert som de ble mer konkrete. Nå er tre menn arrestert i forbindelse med utpressingen. Foto: Lars Myhren Holand
LETTET : Forretningsmannen Nordahl Heyerdahl-Larsen skal ha spilt på lag med politiet fra første stund og orientert dem om innholdet i truslene etter hvert som de ble mer konkrete. Nå er tre menn arrestert i forbindelse med utpressingen. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Oslo-politidistrikt etterforsker nå om det er en sammenheng mellom utpressingssaken og ranet av «Skrik» og «Madonna» 22. august i fjor.

På rømmen

En fjerdeperson, som politiet mener er pengeutpresser, er på flukt fra politiet. Denne mannen ble oppringt av politiet i går, og bedt om å komme til politihuset på Grønland i Oslo. Han skal imidlertid har luktet lunta, og gått i dekning, ifølge Dagbladets kilder.

Politiadvokat Reintner Ottosen ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet bekrefter at tre person er pågrepet.

-  De er siktet for utpressing, sier politiadvokaten.

Påtalemyndigheten vil seinest i formiddag ta stilling til om de tre skal framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Etterforskerne er foreløpig svært tilbakeholdne med opplysninger. Dette av hensyn til etterforskingen.

Dagbladet kjenner likevel til at mangemillionæren hadde forretningsavtaler med dem som nå er siktet. Det skal ha blitt utstedt to pantobligasjoner i forbindelse med et lån. Også et Munch-maleri ble stilt som sikkerhet. På et eller annet tidspunkt ble det problemer med å betale tilbake dette lånet, noe som politiet nå etterforsker i forbindelse med utpressingssaken.

Venn av TromsdalDagbladet skrev lørdag om «Edderkoppen» i forbindelse med forhandlinger mellom en kunstinteressert millionær og det kriminelle miljøet med antatt kjennskap til Munch-ranet. Prislappen var 12 millioner kroner for å få kunstskattene tilbake. Forhandlingene førte som kjent ikke fram.

-  Jeg legger ikke skjul på at jeg gjorde dette for å tjene penger, sa forhandleren til Dagbladet lørdag.

Mannen skal over nyttår møte i tingretten tiltalt for påvirkning av vitner i den såkalte Aker Brygge Invest-saken. Tromsdal ble på ettervinteren dømt i samme sak. Finansmannen fikk som kjent strafferabatt, fordi han skulle ha bistått politiet.

I ettertid er det blitt offentlig kjent at Tromsdal rett og slett var politiagent.

Politiet har rutinemessig ransaket aktuelle adresser til de siktede etter arrestasjonene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!