Munch forsvinner

Nå går Fred. Olsens Munch-bildet på auksjon hos Sotheby i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke dagligdags at 12 verk av Edvard Munch forsvinner ut av landet. Men i går kunne Dagens Næringsliv melde at Fred. Olsen akter å kvitte seg med storparten av sin Munch-samling. 7.februar bys bildene fram hos auksjonshuset Sotheby i London, hvor de ventes å innbringe ca. 100 millioner kroner.Dersom dette skjer vil en av de mest omstridte kunstsamlinger her til lands bli kraftig desimert.

Kontroversene toppet seg da Fred. Olsen gjennom flere rettsrunder gikk ut mot sin yngre bror, Petter Olsen, som ble beskyldt for å ha blitt forfordelt i arveoppgjøret etter faren Thomas Olsen. Yngstemann trakk etter en årelang prosess til slutt det lengste strå i lagmannsretten. Den vil bli husket som en pinlig familiær skittentøyvask, der isfronten mellom brødrene preget kampen om Edvard Munchs fargestrålende kunst. Av de mer kuriøse ting som framkom under rettsforhandlingene, var at samlingen på 70-tallet i all hemmelighet ble sendt til familiens gods i Skottland etter som Fred. Olsen fryktet at den norske stat ville annektere familie-arven!

I forhistorien til en del av denne kunstsamlingen skjedde det en anneksjon av et helt annet og mer håndfast slag enn de fantomforestillinger skipsrederen hadde om norske politikere i 70-åra. Flere av maleriene i Thomas Olsens samling stammet nemlig fra tyske museer, der Edvard Munchs kunst ble erklært for «entartet» og utrensket fra museumsveggene. Men nazipamper som Göring og Goebbels forsto at det kunne ligge hard valuta i denne kunsten etter at den hadde vært sendt rundt til spott og spe som «vanartet» og det som verre var. «Vi håper i det minste å tjene noen penger på dette søppelet», sa Goebbels. Og satte sine byråkrater i gang med å forhandle med utenlandske gallerister og auksjonsfirmaer.

Fra norsk side gjorde kunsthandleren Harald Holst Halvorsen et framstøt overfor tyske myndigheter høsten 1938, og fikk ifølge boka «Degenerate Art» godtatt sitt tilbud på 6350 britiske pund for 14 Munch-malerier fra Kommisjonen for beslagtatt kunst («Der Verwertungskommision»). Utstillingen «Tyske museumsbilder» hos Holst Halvorsen vakte oppsikt og på den påfølgende auksjonen ervervet Thomas Olsen en rekke arbeider. På samtidige fotografier kan man se at det både dreier seg om en versjon av «Det syke barn» - som Olsen donerte til Tate Gallery i London - og det store lerretet «Livet» som han ga til Oslo Rådhus.

I motsetning til faren ser ikke Fred. Olsen noe poeng i å overdra Munch-arbeider til norsk offentlighet, siden «Norge har jo til de grader en Munch-samling».