Munch-frikjent (40) krever 100 000

Var tiltalt for å ha vært med på å skaffe fluktbilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Kravet vil bli på minst 100 000 kroner. Straffeforfølgningen, som endte med full frifinnelse, ødela livet til min klient, sier advokat Sigmund Øien til Dagbladet.no.

40-åringen satt 108 dager i varetekt, etter at han ble arrestert på arbeidsplassen på vårparten 2005.

Ifølge Øien kan det samtidig ble aktuelt å kreve erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

I rehabilitering

Frifinnelsen av 40-åringen i Oslo tingrett i fjor vår er den eneste som ble godtatt av statsadvokaten. Frifinnelsene av Stian Skjold og Thomas Nataas ble anket til lagmannsretten.

Advokat Øien sier at arrestasjonen, varetektsoppholdet, rettssaken og tida etter frifinnelsen har vært svært vanskelig for 40-åringen.

- Min klient kommer fra et lite og gjennomsiktig sted. 40-åringen føler at lokalsamfunnet ikke helt har godtatt at han ble frifunnet, at det blir satt spørsmålstegn ved at han gikk fri. Som en følge av straffeforfølgningen har han måttet oppsøke både lege og psykolog, sier Øyen.

I dag framstår 40-åringen avmagret, og nærmest som en skygge av seg sjøl.Han opplyste i retten i går at han er i rehabilitering.

STIKKER AV: Fra Munch-ranet 22. august 2004. De to ranerne som tok «Skrik» og «Madonna» inne i Munch-museet, laster inn bildene i fluktbilen. En tredjemann venter bak rattet. Foto: POLITIET
STIKKER AV: Fra Munch-ranet 22. august 2004. De to ranerne som tok «Skrik» og «Madonna» inne i Munch-museet, laster inn bildene i fluktbilen. En tredjemann venter bak rattet. Foto: POLITIET Vis mer

Dobbeltrolle

Enebakk-mannen var tiltalt for å ha klargjort og overlevert ransbilen til to av ranerne. Dette skal ha vært Petter Tharaldsen, som kjørte fluktbilen fra Munch-museet, og muligens Stian Skjold, som ifølge påtalemyndigheten var en av de to ranerne.

I går startet lagmannsrettsbehandlingen av saken. Stian Skjold, Petter Tharaldsen, Bjørn Hoen, Thomas Nataas og en 39-åring fra Østfold sitter på tiltalebenken.

Det gjør også 40-åringen fra Enebakk, sjøl om han ble frifunnet i tingretten.