- Munch-maleriene skulle til Toska

Ranstiltalt snakker ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maleriene «Skrik» og «Madonna» skulle til David Toska, hevder ranstiltalte Bjørn Hoen, som snakker ut etter fire års taushet.

I tillegg hevder Hoen at ranet ble finansiert med 200-lapper fra NOKAS-ranet, skriver Dagsavisen. Det er første gang han navngir Nokas-dømte Toska som oppdragsgiver.

I Borgarting lagmannsrett tirsdag knyttet Hoen også to andre personer til ranet: Petter Tharaldsen kjørte fluktbilen, mens Stian Skjold deltok i selve ranet, sa Hoen. Begge de to har rettskraftige dommer for ranet.

- Dette er min siste sjanse til å fortelle det jeg vet. Jeg synes det har vært forferdelig vanskelig å skulle navngi Petter og Stian så lenge vi satt tiltalt i samme sak. Alt jeg gjorde var å selge Petter en bil. Han forsikret meg om at bilen kun skulle brukes til et grovt tyveri,
ikke et ran, sa Hoen i retten.

Hoen er i lagmannsretten dømt til ni års fengsel for ranet. Retten behandler saken på ny etter at det er kommet fram nye opplysninger om tilbakeholdelse av informasjon om forbindelsen mellom to av de viktigste vitnene i saken, noe som førte til at Høyesterett opphevet dommen.

Hoen har hele tiden nektet for at han visste noe om det som skjedde da de to maleriene ble tatt fra Munch-museet i Oslo under ranet i 2004. Blir han isteden dømt for grovt tyveri, kan dommen bli halvert.

(NTB)

- Munch-maleriene skulle til Toska
TILBAKE PÅ VEGGEN: Maleriene Skrik og Madonna ble stjålet i et ran i 2004. Foto: Scanpix
TILBAKE PÅ VEGGEN: Maleriene Skrik og Madonna ble stjålet i et ran i 2004. Foto: Scanpix Vis mer