Munch-museet skjerper sikkerheten

Ranet av «Skrik» og «Madonna» har framskyndet den varslede oppgraderingen av overvåkingsutstyret på Munch-museet. Utstyret blir også dyrere enn opprinnelig planlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra mandag 6. september blir museet holdt stengt i inntil tre uker mens helt nytt utstyr blir montert. Museet vil være fullt overvåket i hele monteringsperioden.

- Vi vil få et moderne og svært godt overvåkingssystem. Hvor mange kameraer det dreier seg om, eller andre detaljer rundt systemet, kan jeg ikke gå inn på, sier informasjons- og markedssjef for kunstsamlingene i Oslo kommune, Jorunn Christoffersen til NTB.

Opptrappingsplanen for museet der sikkerheten inngår som en viktig del, vil koste 50 millioner kroner. Pengene vil bli benyttet de neste årene.

Etter det væpnede ranet av «Skrik» og «Madonna» for halvannen uke har Munch-museet fått massiv kritikk for et dårlig og utdatert overvåkingssystem, men Christoffersen mener at heller ikke det nye systemet kunne ha avverget ranet.

- Det kunne det overhodet ikke ha gjort. Men det nye systemet gir bedre og klarere bilder, noe som kanskje kunne ha lettet etterforskningen, selv om ranerne jo var svært godt maskert, sier hun.

Christoffersen legger imidlertid ikke skjul på at ranet har framskyndet arbeidet med å få et nytt overvåkingssystem.

- Vi hadde omtrent bestemt oss for hvilke system vi skulle velge da ranet skjedde, men vi har selvsagt prioritert dette ekstremt høyt etter ranet. Derfor vil vi også foreta installeringen av utstyret i et jafs og ikke etappevis, slik vi trolig ellers ville gjort, sier hun.

Utgiftene til overvåkingsutstyret skal dekkes delvis av Statens senter for arkiv, bibliotek og museum (ABMU) og delvis via opptrappingsplanen som er vedtatt av bystyret i Oslo. Til samme skulle drøyt 770.000 kroner blitt brukt på utstyret.

- Nå velger vi et system som er dyrere enn det vi egentlig hadde planlagt, sier Christoffersen.

Hun vil ikke si nøyaktig hvor mye det vil koste, men forteller at utgiftene vil overstige 1 million kroner. (.NTB)