Munch-museet stengt i tre uker

Skal installere kameraer som tar skarpere bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Munch-museet i Oslo stenger mandag for å installere et nytt videoovervåkingssystem. Museet vil holde stengt så lenge monteringen pågår, sannsynligvis i tre uker.

- Videoovervåkingen er en del av opptrappingsplanen for museet. Det var opprinnelig meningen å montere dette utstyret i etapper, men nå tar vi alt i en jafs. Derfor må museet beklageligvis stenges, sier Munch-museets direktør Gunnar Sørensen til NTB.

Museet har ikke gjort noen avtaler med andre norske museer, for eksempel Nasjonalgalleriet, om at noen av Munch-bildene kan vises der under stengningen. Turister og andre besøkende må derfor nøye seg med det eksisterende Munch-rommet i Nasjonalgalleriet og Stenersen-museet inntil Munch-museet åpnes for publikum igjen.

Opptrappingsplan

Ifølge vedtak som er fattet av Oslo kommune før ranet av «Skrik» og «Madonna», er opptrappingsplanen for Munch-museet beregnet å pågå over tre-fire år. Denne planen, som vil koste rundt 50 millioner kroner, omfatter alt fra flere stillinger, bygningsmessige forbedringer, klimamessige utbedringer og økt sikkerhet.

- Overvåkingssystemet er bare en del av denne opptrappingsplanen, påpeker Sørensen. Men det blir ikke aktuelt å stenge museet igjen for å få resten av utbedringene gjort, sier han.

Han kan ikke si noe om museet samtidig vil forsterke opphengingen av bildene eller om det nye videoovervåkingssystemet også benyttes av andre kunstmuseer.

- Dette kan jeg ikke si noe om. Slikt utstyr til et museum er jo ikke noe man kjøper over disk. Vi har allerede hatt flere møter med leverandører og gått igjennom tilbud, påpeker museumsdirektøren.

Ledelsen ved museet var i møte om videoovervåkingen rett før ranet, og skulle ha et nytt møte et par dager etter. Dette ble utsatt en ukes tid. Det var på det siste møtet man kom fram til et system som ekspertene mente var godt nok.

Hva den nye videoovervåkingen vil koste, vil direktøren heller ikke svare på, men bekrefter at det er over 1 million kroner.

Etterforskningen

Politioverbetjent Øyvind Nordgaren i avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt har ingen nyheter å komme med når det gjelder etterforskningen av Munch-ranet.

- Jeg kan bare si at etterforskningen pågår for fullt. Det gjenstår mye arbeid. Vi har blant annet ikke fått svar på alle tekniske undersøkelser ennå, sier han.

(NTB)

IKKE SÅNN: Disse bildene er ikke gode nok. Med nytt system blir bildene skarpere, slik at gjerningsmennene kanskje kan identifiseres neste gang.
LUKKER DØRENE:</B> Direktør Gunnar Sørensen skal oppgradere overvåkingssystemet.