KALLES INN:  Oslo Arbeiderparti er så provosert etter at Munch-museet har blitt kritisert for store budsjettoverskridelser og høye lederlønninger til feilberegning av besøkstall. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet.
KALLES INN: Oslo Arbeiderparti er så provosert etter at Munch-museet har blitt kritisert for store budsjettoverskridelser og høye lederlønninger til feilberegning av besøkstall. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet.Vis mer

Munch-museets ansatte og ledelse inn på teppet

Pengerotet ved Munch-museet i Oslo gjør at opposisjonen i Oslo bystyre kaller inn til høring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikken mot ledelsen ved museet dreier seg om alt fra store budsjettoverskridelser og høye lederlønninger til feilberegning av besøkstall.

Oslo Arbeiderparti er så provosert at Andreas Halse (Ap), nestleder i Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre, har kalt inn kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) og ansatte ved Munch-museet til høring i bystyret, skriver Klassekampen.

Skyver på ansvaret - Vi ser nå at Bjercke forsøker å vise handlekraft, men vi er lite imponert over hvordan denne prosessen er blitt håndtert. I stedet for å ta ansvaret selv, skyver han det over på museet, sier Halse.

Ifølge Aftenposten varsler et hemmeligstemplet brev datert allerede 6. juli i fjor om systematisk underfinansiering til drift og bruk av prosjektmidler til andre formål enn de var bevilget til.

- Vi har grunn til å tro at byrådet har visst langt mer om den økonomiske situasjonen ved Munch-museet enn de har fortalt, sier Halse som representerer bystyret, til avisa.

56 millioner Ifølge Dagsavisen som også har fått tilgang til brevet, brukte Munch-museet nærmere 56 millioner kroner til ordinær drift som isteden skulle gått til helt andre formål. Pengene har isteden gått til å dekke opp underskuddet i driften, som vektertjenester, strøm, vedlikehold, husleie og personalkostnader.

I brevet redegjør Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen for den alvorlige økonomiske situasjonen. Underfinansieringen har vart siden 2010, framgår det av brevet.

«Forutsetningen for bystyrets ekstrabevilgning i 2011 på 41 millioner kroner over tre år er ikke innfridd, da bevilgningene i hovedsak er gått med til å dekke forholdet mellom beregnede og faktiske kostnader/inntekter i den nye etaten», skriver Henrichsen.

Vel kjent Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sier til Aftenposten at «det er vel kjent at det har vært utfordringer knyttet til å bringe aktivitet i tråd med Munch-museets rammer».

Både Dagsavisen og Klassekampen har forsøkt å komme i kontakt med kulturbyråd Hallstein Bjercke for å få en kommentar til saken, men har ikke lykkes.

(NTB)