Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Munch-ranere kan få ekstra «Nokas-straff»

I dag får seks tiltalte dommen, aktor vil ha opptil 11 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Påtalemyndigheten la for en drøy måned siden ned påstand om fengsel i fra tre til 11 år for de seks tiltalte i Munch-saken. Nå kommer tingretten med sin avgjørelse.

Presse fra hele verden

Det væpnede ranet av Munch-museet sjokkerte hele kunstverdenen 22. august 2004. Også i dag har flere internasjonale medier meldt fra at de vil møte opp i tinghuset i Oslo for å være tilstede under domsavsigelsen.

Dette er aktors påstand, som tingretten offisielt tar stilling til fra klokka 12 i dag:

Bjørn Hoen (38): Utpekt som hovedmann av politiet, den som organiserte ranslaget og skaffet fluktbilen - påstand om 11 års fengsel

Petter Tharaldsen (34): Skal ha kjørt ransbilen og medvirket på andre måter - påstand om 10 års fengsel

Mann (30), Østfold: Eide ransbilen og skal ha solgt den til Hoen - påstand om 9 års fengsel

Stian Skjold (30): Politiet mener han utførte selve ranet sammen med en ukjent person - påstand om 8 års fengsel

GIR DOMMEN IDAG: Tingrettsdommer Arne Lyng i Oslo tingrett avsier akkurat nå dommen i Munch-saken. Foto: SCANPIX
GIR DOMMEN IDAG: Tingrettsdommer Arne Lyng i Oslo tingrett avsier akkurat nå dommen i Munch-saken. Foto: SCANPIX Vis mer

Thomas Nataas (36): Tiltalt for heleri, visste at bildene var oppbevart i en buss han eide - påstand om 4 års fengsel

Mann (39), Akershus: Var med på overleveringen av fluktbilen, skal ha hatt kjennskap til bruken - påstand om 3 års fengsel

Aktor Terje Nybøe har uttalt at det bør være ekstra straffeskjerpende at Munch-ranet skjedde for å forstyrre etterforskningen av Nokas-ranet. Han mener, på bakgrunn av de tiltales forklaringer, at det verdensberømte kunstranet skjedde på oppdrag av David Toska.

750 mill. i erstatningskrav

I tillegg til eventuelle lange fengselsstraffer, mener påtalemyndigheten de tiltalte skal betale en erstatning på 750 millioner kroner for «Skrik» og «Madonna». De uvurderlige Munch-skattene er fortsatt sporløst forsvunnet, og har trolig blitt påført skade av behandlingen de har fått etter ranet.

Forsvarerne av de seks tiltalte har gått hardt ut mot påstanden og mener bevisføringen fra aktoratet har vært preget av spekulative slutninger. Den antatte hovedmannen Bjørn Hoen benekter envher rolle i selve ranet.

Munch-ranere kan få ekstra «Nokas-straff»
<B>SJOKKRANET:</B> De to mennene som var inne i Munch-musset var bevæpnet med en Smith & Wesson 357 revolver da de truet publikum og stakk av med «Madonna» og «Skrik».
<B>- HOVEDMANNEN:</B> Aktor ville at tingretten skulle gi Bjørn Hoen 11 års fengsel.
<B>STO FRAM:</B> Thomas Nataas eide bussen der maleriene lå gjemt, og har uttalt seg til media flere ganger.
<B>- SJÅFØR:</B> Petter Tharaldsen skal ha kjørt fluktbilen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling