Munch reddet

SANDVIKA (Dagbladet): Arbeidet med å tette taket på Henie-Onstad Kunstsenter startet trolig brannen som satte hele kunstsamlingen i fare i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flammene spredde seg i takkonstruksjonen og bare takket være rask reaksjon ble malerier for millioner av kroner reddet ut av bygningen.

Seint i går kveld tydet det på at ingen malerier eller andre kunstgjenstander var blitt skadd i brannen.
Politiet tror at det er varme fra arbeidet med å tette en vannlekkasje i taket som utløste brannen. Arbeidet har pågått i åtte uker og nærmet seg avslutning da brannen brøt ut.

Brannmeldingen kom til Bærum brannvesen klokka 19.20 i går kveld. Først en og en halv time seinere var brannen under kontroll.

- Flammene slo igjennom taket da vi ankom. Varmeutviklingen var heftig. Vi var redde for å bruke mye vann, av hensyn til maleriene, opplyser vakthavende brannsjef Helge Svanemyr.

Åtte personer ble røykskadd og brakt til Bærum sykehus. Ti personer, bestående av ansatte og frivillige, jobbet på spreng i hele går kveld for å redde maleriene. Henie-Onstad Kunstsenter inneholder en av Norges flotteste kunstsamlinger.

Bilder av Edvard Munch, Henri Matisse, Pablo Picasso, Pierre Bonnard og Jacob Weidemann pryder veggene i senteret. I tillegg er et eget rom viet premiesamlingen til kunstløperen Sonja Henie.