Munch-saken blir ikke utsatt

Striden om de hemmelige dokumentene i Munch-saken vil ikke føre til utsettelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden om de hemmelige dokumentene i Munch-saken vil ikke føre til at ankesaken i Borgarting lagmannsrett blir utsatt. Saken vil starte tirsdag som planlagt.

Verken forsvarene selv eller dommerne i saken har tro på at bråket om de hemmelige dokumentene vil føre til utsettelse av Munch-saken.

Påtalemyndigheten har hele tiden hevdet at dokumentene ikke bør ha innvirkning på ankesaken.

- Nei, saken vil ikke bli utsatt, men vil starte som planlagt tirsdag klokka ni, sier lagmann Dag Stousland i Borgarting lagmannsrett til NTB.

Han sier retten vil ta stilling til eventuelle krav om utsettelser eller pauser som måtte komme underveis i rettssaken. Forsvarerne er varslet om at de må møte som opprinnelig planlagt. Ankesaken vil vare i seks uker. Dokumentmangel
- Vi har også gjentatte ganger etterspurt en rekke andre dokumenter, som ikke er belagt med klausulering, men uten å ha fått dem. Jeg regner med at de vil bli utlevert under rettssakens gang, slik mange dokumenter også ble i tingretten, sier advokat Sverre Næss til NTB.

Aktoratet, statsadvokatene Morten Hojem Ervik og Elisabeth Ramstad, er fornøyde med at Borgarting lagmannsrett torsdag ga påtalemyndigheten medhold i å nekte utlevering av sensitivt materiale til tre av forsvarerne i saken. Lagmannsretten konkluderte med at opplysningene som belyser hvordan Edvard Munchs «Skrik» og «Madonna» ble returnert på sensommeren i fjor, ikke har avgjørende betydning for de tre tiltalte som har begjært innsyn.

Opplysningene som påtalemyndigheten ønsker å holde tilbake kan medføre stor risiko for de involverte parter, slår lagmannsretten fast. Opplysningene vil heller ikke ha stor betydning for straffeutmålingen i ankesaken.

- Vil gå sin gang
- Vi ber om at Høyesterett opphever forbudet og ber påtalemyndigheten levere oss dokumentene, selv om lagmannsretten i denne runden har bestemt at vi ikke bør få innsyn, sier Næss.

I Høyesterett får NTB opplyst at kjæremålet med kravet om dokumentinnsyn ikke vil bli ferdigbehandlet før rettssaken starter tirsdag. Tidligst i slutten av uken vil Høyesteretts kjæremålsutvalg kunne avgi en kjennelse i saken.

- Vi forventer at ankeforhandlingen starter som berammet. Spørsmålet om dokumentinnsyn er så langt avgjort av Borgarting lagmannsrett hvor påtalemyndigheten fikk medhold. Forsvarerne har imidlertid varslet kjæremål. Vi antar at saken kan gå sin gang parallelt med at Høyesterett tar stilling til kjæremålet, sier statsadvokat Morten Hojem Ervik til NTB.

- Mye uavklart 
- Dersom det skulle komme nye begjæringer om utsettelse underveis vil vi vurdere innholdet og ta standpunkt til det da, sier Stousland.
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Tre av de seks tiltalte ble dømt for ranet av «Skrik» og «Madonna» fra Munch-museet i Oslo søndag 22. august i 2004. Petter Tharaldsen ble dømt til åtte års fengsel og Bjørn Hoen fikk en dom på sju års fengsel. De to ble også dømt til å betale Oslo kommune 750 millioner kroner i erstatning, et krav som senere er frafalt. En 39-åring fra Sarpsborg ble dømt til fire års fengsel, mens de tre øvrige slapp straff. I Borgarting lagmannsrett må alle de tiltalte møte på nytt.

- Det er mye som er uavklart før ankesaken starter. Politiet skal ha avhørt en ny mistenkt i saken og bildene er kommet til rette uten at vi vet hvordan. Jeg vet ikke om forsvarerne sitter med den nødvendige informasjonen for å føre et riktig forsvar før rettssaken starter igjen, sier Sverre Næss.

(NTB)